оргазъм и тестостерон

Влияят ли мастурбацията и сексът върху тестостерона?

Прескочи до:

Вероятно сте чували за известни спортисти и успешни мъже, които са се въздържали от мастурбация и секс за дълги периоди, за да повишат успеха си.

Подобни примери са легендите в бокса Мохамед Али и Майк Тайсън, завоеватели какъвто е бил Наполеон, както и американския президент Ейбрахам Линкълн.

Една от основните причини за подобни практики е убеждението, че мастурбацията може да „източи“ нивата Ви на тестостерон (Т), тъй като той се произвежда в тестисите, а по време на еякулацията тяхното съдържание се “изпразва”.

Но въпреки популярността на темата, изследванията по нея са оскъдни. А наличните проучвания показват, че цялостният ефект на мастурбацията върху нивата на тестостерона може да не е нито положителен, нито отрицателен.

От друга страна, ефектът на секса върху тестостерона изглежда предимно положителен, а мъжете с по-високи нива на тестостерон често имат и повишено сексуално желание.

В тази статия ще обсъдим как сексуалните активности като мастурбацията влияят на тестостерона и дали въздържането от еякулация може да има някакви ползи за нивата на мъжкия полов хормон у мъжете.

Какво е въздействието на мастурбацията върху тестостерона

чикии и тестостерон
Source: shutterstock.com

Едно от опасенията, свързани с въздействието на мастурбацията върху нивата на мъжкия полов хормон, е фактът, че сексуалното напрежение и желание намаляват след оргазъм, което често се свързва с нисък тестостерон.

Въпреки това, изследванията показват че една еякулация не оказва непосредствено въздействие върху тестостерона. Проучване на отделен случай показва, че нивата на тестостерон всъщност могат да се повишат по време на сексуалния акт, но остават непроменени преди, по време и след оргазма [1].

Друго проучване при 10 мъже също показва, че еякулацията по време на мастурбация не оказва влияние върху техния тестостерон [2]. Проучванията върху животни при примати също не показват промяна в нивата на Т след еякулация [3].

Еякулацията може дори да помогне за поддържане на нормални нива на Т чрез намаляване на нивата на стрес. Предишни изследвания показват, че някои видове стрес, като например стресът от очакване, могат да понижат нивата на Т при мъжете [4].

За съжаление няма проучвания, които да отчитат дългосрочните ефекти от еякулацията по време на мастурбация.

Въпреки това изследванията на нивата на Т при по-възрастните мъже показват, че тези, които правят секс по-често (и следователно еякулират по-често), са склонни да имат по-високи нива на тестостерон от останалите участници [5].

Важно е да се отбележи, че дългосрочното повишаване на нивата на Т при тези мъже може да се дължи на честите еякулации, но също така и на психологическите ефекти от секса, като например чувството за близост, успех и доминация, които обикновено липсват по време на мастурбация.

Поради това остава неясно дали мастурбацията може да има някакви дългосрочни ефекти върху тестостерона при мъжете.

И така, намалява ли мастурбацията тестостерона?

Въпреки че доказателствата са оскъдни, проучвания върху хора и животни показват, че мастурбацията и еякулацията не намаляват нивата на тестостерон в краткосрочен план.

Експерименти с гризачи обаче показват, че честотата на еякулацията може да повлияе на реакцията на организма към тестостерона.

Едно проучване върху мъжки плъхове установи, че 1-2 еякулации за кратък период от време имат стимулиращ ефект върху тестостероновите рецептори в тялото им [6]. От друга страна, четири или повече са имали обратен ефект и са намалили активността на рецепторите.

Ето защо изследователите предполагат, че твърде многото еякулации могат да доведат до сексуално изтощение и да намалят реактивността на рецепторите към нивата на Т.

Други проучвания върху животни също потвърждават тези резултати, като отчитат както намаляване на тестостероновите рецептори, така и увеличаване на естрогенните рецептори при плъхове след многократна еякулация [7], [8] .

Важно е да се отбележи, че всички тези проучвания са проведени върху гризачи, а ефектите, наблюдавани при изследвания върху животни, често не се пренасят върху хора.

Съдържа ли спермата тестостерон?

Нормално е спермата съдържа тестостерон, както и други хормони, включително естрогени, лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH) [9].

Т е основният хормон, който се съдържа в спермата, тъй като тестисите произвеждат големи количества от него и той е задължителен за нормалния растеж и развитие на сперматозоидите.

Всъщност интратестикуларните нива на Т са много по-високи от нивата на тестостерон в кръвта, така че фактът, че известно количество от хормона ще премине в спермата, не може да повлияе на серумните нива.

От друга страна, синтетичният тестостерон, който се прилага чрез медикаменти, няма да премине в спермата ви.

Тестостероновата заместителна терапия (ТЗТ) може да се прилага чрез таблетки, интрамускулни инжекции, подкожни импланти и гелове, така че не може да повлияе на интратестикуларните нива на Т. Дори ако се прилага трансдермален пластир или гел върху скротума, дозата на ТРТ е много по-ниска от нормалните интратестикуларни нива при здрави мъже.

Всъщност при мъжете, които приемат синтетичен тестостерон, може да се наблюдават по-ниски интратестикуларни нива на Т и следователно по-ниски количества на хормона в спермата.

Това е така, защото екзогенният тестостерон потиска нормалния синтез на Т в тестисите, а в някои случаи може да доведе дори до безплодие.

Има ли ползи от това да не еякулирате?

без мастурбация и секс за тестостерон
Source: shutterstock.com

Избягването на еякулацията, например чрез въздържане от мастурбация, е практика, за която се твърди, че носи както психически, така и физически ползи, включително подобряване на спортните постижения, по-голяма издръжливост, по-добър самоконтрол, по-голяма увереност и др.

Повечето от тези предполагаеми ползи се основават на убеждението, че задържането на сперма може значително да повиши нивата на тестостерон.

Данните за дългосрочните последици от липсата на еякулация и задържането на сперма обаче са ограничени. Понастоящем само едно проучване е показало, че въздържанието може да доведе до значително повишаване на нивата на Т при мъже [10].

Изследването е проведено при 28 пациенти от мъжки пол, които са се въздържали от еякулация в продължение на няколко дни, и едва на 7-ия ден е регистриран значителен скок на нивата на тестостерона със 145%, след което Т се връща в норма.

При по-дълго проучване, включващо три седмици въздържание, се наблюдава само незначително повишаване на тестостерона [11]. Нещо повече, още по-дълги проучвания, продължили до 3 месеца, съобщават, че такива периоди водят до драстично намаляване, а не до увеличаване на нивата на Т [12].

Важно е да се отбележи, че последното проучване е проведено при безплодни мъже, така че е възможно да има и други фактори, които да повлияят на резултатите.

От друга страна, поддържането на силна сексуална възбуда и опипване без еякулация може да повиши нивата на Т при мъжете. Едно проучване на мъже, посещаващи секс клуб, показва, че гледането на сексуални действия на живо е довело до 11% увеличение на нивата на тестостерон [13].

Важно е обаче да се отбележи, че тези, които са участвали в акта и са достигнали до оргазъм, са достигнали още по-висок връх в нивата си на тестостерон – средно 72% увеличение.

Какви са страничните ефекти от липсата на еякулация за дълго време?

Сексуалното въздържание и задържането на сперма не са опасни за мъжете и тяхното здраве. От здравословна гледна точка няма ограничение за това колко дълго може да се издържи без еякулация и прекалено дългото задържане на спермата не представлява риск за вашето благосъстояние.

Тестисите ви образуват сперматозоиди през цялото време, а сперматозоидите, които не се еякулират, се разграждат и абсорбират отново от тялото ви.

Ето защо много мъже практикуват задържане на сперма или въздържание от мастурбация по лични, религиозни и духовни причини, без да има риск за здравето им.

Въпреки това, когато го практикувате в опит да увеличите тестостерона, е важно да вземете предвид, че изследванията показват и повишаване на нивата на Т след редовен секс.

Например едно проучване на двойки показва, че мъжете са имали значително по-високи нива на тестостерон в нощите, в които са правили секс, в сравнение с нощите, в които са се въздържали [14].

Ето защо задържането на сперма е безопасна практика и личен избор, но не непременно най-ефективната стратегия за повишаване на нивата на тестостерон.

Източници:

 1. https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/52/1/joe_52_1_005.xml
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11760788/
 3. https://psycnet.apa.org/record/1977-22864-001
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9116248/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7069152/%5C
 6. http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1477-7827-5-11.pdf
 7. https://www.researchgate.net/publication/6536830
 8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17239879
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3637620/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12506329/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11760788/
 12. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2605.1999.00196.x/full
 13. https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-010-9711-3
 14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1529008
Leave a Comment

bg_BG