Качествени анаболи

Вредни ли са Анаболите? Странични ефекти и рискове свързани с анаболните стероиди

Анаболните стероиди са незаконни за употреба без рецепта, а много от тях дори не са сред разрешените лекарствени продукти за хора според изпълнителната агенция по лекарствата на Република България.

Според българското законодателство (Чл. 354 от НК), притежанието на подобно “силно действуващо” вещество без “надлежно разрешение” “се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева”.

Освен това, употребата на вещества попадащи в категорията на анаболните стероиди, без лекарски надзор, крие сериозни здравни рискове. 

Какви точно, предстои да разкрием в тази статия, базирайки се на най-актуалните научни доказателства за опасностите и страничните ефекти от анаболните стероиди.

Какво е анабол? 

Анаболните стероиди (т.нар. анаболни андрогенни стероиди – ААС / AAS) са синтетични производни на мъжкия полов хормон – тестостерон (T). 

Първоначално са разработени за своите медицински приложения и най-вече за индикации като:

 • тестостерон-заместителна терапия (ТЗТ)
 • предотвратяване загубата на мускулна маса при катаболни състояния като операции, инфекции, рак и др. 

Тези лекарства притежават мощен анаболен ефект върху мускулната тъкан, съчетани с катаболни ефекти върху мастната тъкан. 

В дози, значително по-високи от терапевтичните, те могат да имат драматичен анаболен ефект върху подобряването на физическата производителност, увеличаването на мускулната маса и изгарянето на телесните мазнини. 

Въпреки ползите, възможни са и сериозни негативни здравословни ефекти, както дългосрочни и краткосрочни.

Вредни ли са Анаболите?

Анаболи странични ефекти

Леки и временни странични ефекти от анаболни стероиди

Терминът анаболни андрогенни стероиди описва техните основни ефекти: анаболен и андрогенен. 

Андрогенните ефекти на тестостерона са тези, които стимулират развитието на мъжки сексуални характеристики. Те се посредничат чрез директно въздействие върху андрогенния рецептор в различни тъкани. 

Простатата, кожата, черният дроб и мастните жлези също притежават активност на 5α-редуктаза, която превръща тестостерона в дихидротестостерон (DHT) с много пъти по-висока андрогенна активност [1]

Обикновено това е нежелан ефект, защото увеличава андрогенните ефекти и следователно риска от нежелани реакции. Такива странични ефекти включват:

 • плешивост
 • уголемяване на простатата
 • тежкo акне (макар и временно, то може да остави трайни белези)
 • мазна кожа
 • потиснато естествено производство на тестостерон и свиване на тестисите (атрофия), водещо до безплодие и импотентност 

Тези ефекти обикновено са краткосрочни и нямат сериозни последствия за здравето, но в някои случаи могат да продължат дълго след прекратяване на употребата на анаболни стероиди. 

Така например проучванията показват че средното време за възстановяване на плодовитостта (достигане на 20 милиона сперматозоида на милилитър) при мъже приемали тестостеронови инжекции в продължение 3 до 6 месеца, е било [2]:

 • 6 месеца за 67% от мъжете
 • 12 месеца за 23% от мъжете
 • 16 месеца за 6% от мъжете
 • 24 месеца за останалите 4% от мъжете

Анаболните стероиди също могат да бъдат ароматизирани до естрогени като естрадиол от ензими синтезирани в мастната тъкан.

Това може да доведе до повишаване на серумния естрадиол при мъжете и до феминизиращи странични ефекти – задържане на вода, гиноиден тип затлъстяване и гинекомастия. 

Гинекомастията е уголемяването на млечните жлези при мъжете. Лечението на това състояние е изцяло оперативно. Въпреки че обикновено на нея се гледа основно като на негативен козметичен ефект, тя увеличава и риска от рак на гърдата при мъжете.

Гинекомастия анаболни стероиди

Сериозни рискове и животозастрашаващи странични ефекти от анаболни стероиди

Най-опасните дългосрочни странични ефекти след продължителна употреба на анаболни стероиди са увеличеният риск от сърдечен удар или инсулт и рискът бъбречна или чернодробна недостатъчност. Пристрастяването също е възможно.

Сърдечно съдов риск

Увеличеният риск от сърдечен удар е свързан с няколко патогенни механизма, които могат да възникнат дори при употребата на препарати, които по принцип са одобрени за хора, като например тестостероновите. 

Това обаче обикновено става при употребата на големи дози, и води до последствия, включително:

 • Хипертония
 • Промени в липиден профил (увеличен лош холестерол – LDL; намален добър холестерол – HDL)
 • Атеросклероза
 • Увеличено кръвосъсирване
 • Хипертрофия на лявата камера 

Изследванията съобщават за случаи на клетъчни патологии засягащи сърдечния мускул след употреба на анаболни стероиди, подобни при случаи на кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност. 

В съответствие с това, проучвания разкриват че употребата на анаболни стероиди се асоциира с повишен риск от миокарден инфаркт и внезапна сърдечна смърт. 

Освен това резултатите от някои проучвания навеждат на мисълта че повишеният кардиоваскуларен риск продължава дълго след прекратяване на употребата на стероидите [3]

Рискове за черния дроб

От друга страна, чернодробната недостатъчност е преди всичко свързана с употребата на орални стероиди, например под формата на таблетки или капсули.

Това е така, защото за да бъдат орално активни и устойчиви на чернодробен метаболизъм, стероидите са модифицирани в 17-α производни. 

17-α анаболните стероиди могат да причинят увреждане на черния дроб чрез няколко различни механизма, включително остър холестатичен синдром (холестаза), хронично съдово увреждане на черния дроб и чернодробни тумори. 

Появата на тумори също се свързва с немодифицирани и естерифицирани тестостеронови препарати.

Пристрастяващи ли са анаболните стероиди?

Анаболните стероиди могат да предизвикат пристрастяване, тъй като някои хора продължават да злоупотребяват с тях дори след като са развили тежки неблагоприятни ефекти.

Ако употребата на ААС бъде внезапно преустановена, това може да доведе и до симптоми на отнемане и абстиненция, като например:

 • Тревожност
 • Депресия
 • Понижено сексуално желание
 • Безсъние
 • Умора
 • Мисли за самоубийство

Случаите на пристрастяване към ААС са особено чести сред хората с бигорексия. Това е вид тревожно разстройство, наричано още мускулна дисморфия [4]

Засегнатите хора имат нереалистични убеждения, че са прекалено слаби и дребни, недостатъчно мускулести или слаби, въпреки че това не е реалност.

Какви са видовете анаболни стероиди, хормони и други анаболни препарати?

В зависимост от това за какво се използват от спортистите, анаболните стероиди могат да бъдат класифицирани в 3 основни категории: 

 • Анаболи за изграждане на мускули
 • Анаболи за отслабване и загуба на мазнини
 • Анаболи за подобряване на спортните постижения

В действителност всички анаболни стероиди, дори трези които се водят анаболи за отслабване, притежават различни съотношения на всичките 3 ефекта.

Друга класификация се определя от начина им на приложение – орални стероиди или инжекционни анаболни стероиди. Това също играе роля за техния метаболизъм и типичните рискове за здравето.

По-долу сме изброили примери за анаболни стероиди с техните специфични странични ефекти.

Странични ефекти при Орални Стероиди

Странични ефекти на Стромба (Винстрол, Станозолол)

Странични ефекти на Стромба (Винстрол, Станозолол)

Това са едни от най-популярните анаболни стероидни хапчета. Стромбата се е използвала в хуманната и ветеринарната медицина, но към момента медикамента е достъпен по аптеките само в няколко държави.

Станозолол е 5α-редуциран, поради което той има по-ниска андрогенна активност в сравнение с тестостерона или дехидротестостерона. По този начин той засяга в по-малка степен кожата, косата или простатата.

Поради това той също така не се ароматизира, така че не се превръща в естроген и няма риск от задържане на вода на гинекомастия.

Най-често срещаните странични ефекти свързани с употреба на Стромба включват потискане на естественото производство на тестостерон при мъжете, вирилизация при жените и чернодробна токсичност. Станозолол може да доведе до хипогонадизъм, импотентност, уголемяване на простата и безплодие.

Най-сериозният от изброените е именно чернодробната увреда. Има описани случаи на превръщане на аденом на черния дроб в злокачествен след употреба на Winstrol [5].

Странични ефекти на Супердрол (Mетастерон)

Този орален анабол никога не е бил използвани в медицинската практика и никога не е бил одобрени от FDA или ЕМА като безопасни.

Този продукт е изключително токсичен за черния дроб и има множество случаи на холестатичен хепатит, някои от които с фатален край [6], [7], [8], [9], [10]

Освен тежката токсичност за черния дроб, той води и до типичните за анаболните стероиди странични ефекти, включително акне, косопад, гинекомастия, импотентност, безплодие, уголемяване на простата и др.

Странични ефекти на Анадрол (Оксиметолон, Анаполон)

Веществото е одобрено от FDA за определени медицински състояния. Въпреки това големите дози, които обикновено се използват за подобряване на физиката и постиженията от спортистите, могат да доведат до чернодробна токсичност [11].

То също така води до андрогенни ефекти в чувствителните тъкани, като акне, косопад, гинекомастия и маскулинизация при жените.

Странични ефекти на Метан, Дианабол (Метандиенон)

Този анаболен продукт вече не се използва в медицинската практика. Той има както естрогенни ефекти, като гинекомастия, така и андрогенни ефекти, като акне, косопад и повишено окосмяване по тялото [12]

Проучванията отново съобщават за появата на стероидно увреждане на черния дроб дори в случаи на медицинска употреба, която е включвала само умерени дози [13]

Странични ефекти на Метандрен (Метилтестостерон)

Това е една от първите разработени синтетични анаболни стероидни таблетки и все още се използва в медицината при пациенти със забавен пубертет или симптоми на менопауза.

Някои от често срещаните странични ефекти обаче включват чернодробна токсичност, водеща до жълтеница и холестатичен хепатит.

Метандренът може да предизвика и естрогенни и андрогенни ефекти като гинекомастия, акне, косопад и др.

Странични ефекти при инжекционни стероиди

Омнадрен - странични ефекти

Странични ефекти на Тестостеронови естери

Тестостеронът и многото му естери (тестостерон ундеканоат, тестостерон енантат, тестостерон ципионат, тестостерон пропионат – Омнадрен) са законни, когато са предписани от лекар.

Тестостеронът е одобрен за лечение при специфични показания като например [14]:

 • хормонални проблеми (забавен пубертет или хипогонадизъм)
 • специфични видове анемия
 • загуба на мускулна маса вследствие на рак, СПИН, операции, изгаряния, облъчване и др.
 • наследствен ангиоедем

Тестостеронът е и най-старият и най-популярен анаболен стероид, използван като лекарство за подобряване на постиженията. Той обаче притежава всички типични странични ефекти, които са характерни за повечето анаболи.

Те включват акне, косопад, повишено окосмяване по лицето и тялото, мазна кожа и др. и потискане на естественото производство на тестостерон, което причинява хипогонадизъм и безплодие. Тестостеронът се ароматизира активно, което води до естрогенни ефекти като гинекомастия и задържане на вода.

Дори когато се прилага като тестостерон заместителна терапия при медицински условия и в по-ниски дози, проучванията показват, че той значително увеличава риска от инфаркт на миокарда [15].

Това отчасти е свързано с отрицателния ефект на тестостерона върху липидния профил и нивата на добрия холестерол (HDL) [16]. Други големи кохортни проучвания също потвърждават повишения риск от инфаркт и инсулт вследствие на високи дози тестостерон заместителна терапия [17]

Тестостеронът може също така да увеличи растежа на рака при пациенти с карцином на простатата [18]

Странични ефекти на Тренболон ацетат

Този анабол не разработен или предназначен за хора. Използва се във ветеринарната медицина за стимулиране на мускулния растеж при говедата.

Освен мощните анаболни ефекти, тренболонът има и силна андрогенна активност [19]. Той е около 3-5 пъти по-андрогенен от тестостерона.

Това предизвиква странични ефекти като акне, косопад, повишено окосмяване по лицето и тялото, мазна кожа и др. Той също така потиска естественото производство на тестостерон, което води до хипогонадизъм. 

Освен това той притежава и силен прогестогенен ефект, така че въпреки липсата на естрогенна активност все още е възможна гинекомастия.

Тренболонът има и един от най-драматичните ефекти върху липидния профил, като значително намалява HDL и увеличава лошия холестерол LDL. Той е един от най-натоварващите стероиди за сърдечносъдовата система [20]

Тренът може да предизвика и типичната „трен кашлица“, но механизмът на възникване все още не е известен.

Странични ефекти на Нандролон (19-nortestosterone) и естерите му: Дураболин  и Дека Дураболин

Нандролоновите естери  – Дураболин (Нандролон Фенилпропионат) и Дека Дураболин (Нандролон Деканоат) се използват в медицината за лечение на анемия и кахексия, както и на симптомите на менопаузата при жените.

Той има по-слабо андрогенно действие и силно анаболно действие. Нандролоновите естери са устойчиви на ароматизация, така че нямат естрогенни странични ефекти [21].

Възможни са обаче сериозни дългосрочни ефекти като сърдечносъдова токсичност, хипогонадизъм и безплодие. 

Установено е, че той значително понижава HDL [22]. Съобщавани са и случаи на еректилна дисфункция.

Странични Ефекти от Анаболни Стероиди при Жени

Основният страничен ефект при жените се нарича вирилизация [23]. Това е състояние, при което жената развива типични мъжки характеристики, като например по-дълбок глас и окосмяване по лицето.

Страничните ефекти от употребата на анаболи при жените включват:

 • хирзутизъм – окосмяване по лицето и прекомерно окосмяване по тялото
 • намален размер на гърдите
 • уголемен клитор
 • тежко акне
 • задълбочаване на гласа
 • промени в сексуалното желание
 • проблеми с менструацията
 • косопад и оплешивяване по мъжки модел

Дори „женските“ стероиди, като например Анавар (Оксандролон), които имат много слаб андрогенен ефект, все пак могат да предизвикат различни степени на вирилизация [24].

Жените също така могат да страдат от повишена честота на тромбози и сърдечносъдови заболявания, подобно на мъжете. Ако се използват при деца и юноши, анаболните стероиди могат да доведат до забавяне на растежа.

Референции

 1. Swerdloff RS, Dudley RE, Page ST, Wang C, Salameh WA. Dihydrotestosterone: Biochemistry, Physiology, and Clinical Implications of Elevated Blood Levels. Endocr Rev. 2017 Jun 1;38(3):220-254. doi: 10.1210/er.2016-1067. PMID: 28472278; PMCID: PMC6459338.
 2. Liu PY, Swerdloff RS, Christenson PD, Handelsman DJ, Wang C; Hormonal Male Contraception Summit Group. Rate, extent, and modifiers of spermatogenic recovery after hormonal male contraception: an integrated analysis. Lancet. 2006 Apr 29;367(9520):1412-20. doi: 10.1016/S0140-6736(06)68614-5. PMID: 16650651.
 3. Sullivan ML, Martinez CM, Gennis P, Gallagher EJ. The cardiac toxicity of anabolic steroids. Prog Cardiovasc Dis. 1998 Jul-Aug;41(1):1-15. doi: 10.1016/s0033-0620(98)80019-4. PMID: 9717856.
 4. Leone JE, Sedory EJ, Gray KA. Recognition and treatment of muscle dysmorphia and related body image disorders. J Athl Train. 2005 Oct-Dec;40(4):352-9. PMID: 16404458; PMCID: PMC1323298.
 5. Gorayski P, Thompson CH, Subhash HS, Thomas AC. Hepatocellular carcinoma associated with recreational anabolic steroid use. Br J Sports Med. 2008 Jan;42(1):74-5; discussion 75. doi: 10.1136/bjsm.2007.03932. Erratum in: Br J Sports Med. 2009 Oct 1;43(10):764. Erratum in: Br J Sports Med. 2010 Oct;44(13):e5. PMID: 18178686.
 6. El Sherrif Y, Potts JR, Howard MR, Barnardo A, Cairns S, Knisely AS, Verma S. Hepatotoxicity from anabolic androgenic steroids marketed as dietary supplements: contribution from ATP8B1/ABCB11 mutations? Liver Int. 2013 Sep;33(8):1266-70. doi: 10.1111/liv.12216. Epub 2013 Jun 10. PMID: 23750872.
 7. Nasr J, Ahmad J. Severe cholestasis and renal failure associated with the use of the designer steroid Superdrol (methasteron): a case report and literature review. Dig Dis Sci. 2009 May;54(5):1144-6. doi: 10.1007/s10620-008-0457-x. Epub 2008 Aug 22. PMID: 18720005.
 8. Jasiurkowski B, Raj J, Wisinger D, Carlson R, Zou L, Nadir A. Cholestatic jaundice and IgA nephropathy induced by OTC muscle building agent superdrol. Am J Gastroenterol. 2006 Nov;101(11):2659-62. doi: 10.1111/j.1572-0241.2006.00735.x. Epub 2006 Sep 4. PMID: 16952289.
 9. Singh V, Rudraraju M, Carey EJ, Byrne TJ, Vargas HE, Williams JE, Balan V, Douglas DD, Rakela J. Severe hepatotoxicity caused by a methasteron-containing performance-enhancing supplement. J Clin Gastroenterol. 2009 Mar;43(3):287. doi: 10.1097/MCG.0b013e31815a5796. PMID: 18813027.
 10. Shah NL, Zacharias I, Khettry U, Afdhal N, Gordon FD. Methasteron-associated cholestatic liver injury: clinicopathologic findings in 5 cases. Clin Gastroenterol Hepatol. 2008 Feb;6(2):255-8. doi: 10.1016/j.cgh.2007.11.010. Epub 2008 Jan 9. PMID: 18187367.
 11. Pavlatos AM, Fultz O, Monberg MJ, Vootkur A, Pharmd. Review of oxymetholone: a 17alpha-alkylated anabolic-androgenic steroid. Clin Ther. 2001 Jun;23(6):789-801; discussion 771. doi: 10.1016/s0149-2918(01)80070-9. PMID: 11440282.
 12. LARON Z. Breast development induced by methandrostenolone (Dianabol). J Clin Endocrinol Metab. 1962 Apr;22:450-2. doi: 10.1210/jcem-22-4-450. PMID: 14462467.
 13. WILDER EM. Death due to liver failure following the use of methandrostenolone. Can Med Assoc J. 1962 Oct 6;87(14):768-9. PMID: 14000685; PMCID: PMC1849648.
 14. Ganesan K, Rahman S, Zito PM. Anabolic Steroids. [Updated 2023 May 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482418/
 15. Finkle WD, Greenland S, Ridgeway GK, Adams JL, Frasco MA, Cook MB, Fraumeni JF Jr, Hoover RN. Increased risk of non-fatal myocardial infarction following testosterone therapy prescription in men. PLoS One. 2014 Jan 29;9(1):e85805. doi: 10.1371/journal.pone.0085805. PMID: 24489673; PMCID: PMC3905977.
 16. Bhasin S, Woodhouse L, Casaburi R, Singh AB, Bhasin D, Berman N, Chen X, Yarasheski KE, Magliano L, Dzekov C, Dzekov J, Bross R, Phillips J, Sinha-Hikim I, Shen R, Storer TW. Testosterone dose-response relationships in healthy young men. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001 Dec;281(6):E1172-81. doi: 10.1152/ajpendo.2001.281.6.E1172. PMID: 11701431.
 17. Vigen R, O’Donnell CI, Barón AE, Grunwald GK, Maddox TM, Bradley SM, Barqawi A, Woning G, Wierman ME, Plomondon ME, Rumsfeld JS, Ho PM. Association of testosterone therapy with mortality, myocardial infarction, and stroke in men with low testosterone levels. JAMA. 2013 Nov 6;310(17):1829-36. doi: 10.1001/jama.2013.280386. Erratum in: JAMA. 2014 Mar 5;311(9):967. PMID: 24193080.
 18. Pastuszak AW, Pearlman AM, Lai WS, Godoy G, Sathyamoorthy K, Liu JS, Miles BJ, Lipshultz LI, Khera M. Testosterone replacement therapy in patients with prostate cancer after radical prostatectomy. J Urol. 2013 Aug;190(2):639-44. doi: 10.1016/j.juro.2013.02.002. Epub 2013 Feb 8. PMID: 23395803; PMCID: PMC4544840.
 19. Yarrow JF, McCoy SC, Borst SE. Tissue selectivity and potential clinical applications of trenbolone (17beta-hydroxyestra-4,9,11-trien-3-one): A potent anabolic steroid with reduced androgenic and estrogenic activity. Steroids. 2010 Jun;75(6):377-89. doi: 10.1016/j.steroids.2010.01.019. Epub 2010 Feb 4. PMID: 20138077.
 20. Payne JR, Kotwinski PJ, Montgomery HE. Cardiac effects of anabolic steroids. Heart. 2004 May;90(5):473-5. doi: 10.1136/hrt.2003.025783. PMID: 15084526; PMCID: PMC1768197.
 21. Pan MM, Kovac JR. Beyond testosterone cypionate: evidence behind the use of nandrolone in male health and wellness. Transl Androl Urol. 2016 Apr;5(2):213-9. doi: 10.21037/tau.2016.03.03. PMID: 27141449; PMCID: PMC4837307.
 22. Sattler FR, Schroeder ET, Dube MP, Jaque SV, Martinez C, Blanche PJ, Azen S, Krauss RM. Metabolic effects of nandrolone decanoate and resistance training in men with HIV. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002 Dec;283(6):E1214-22. doi: 10.1152/ajpendo.00189.2002. Epub 2002 Aug 27. PMID: 12388173.
 23. Gambineri, A., Balsamo, A., Pasquali, R. (2014). Hirsutism and Virilization. In: Bandeira, F., Gharib, H., Golbert, A., Griz, L., Faria, M. (eds) Endocrinology and Diabetes. Springer, New York, NY. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8684-8_13
 24. Sas TC, Gault EJ, Bardsley MZ, Menke LA, Freriks K, Perry RJ, Otten BJ, de Muinck Keizer-Schrama SM, Timmers H, Wit JM, Ross JL, Donaldson MD. Safety and efficacy of oxandrolone in growth hormone-treated girls with Turner syndrome: evidence from recent studies and recommendations for use. Horm Res Paediatr. 2014;81(5):289-97. doi: 10.1159/000358195. PMID: 24776783.
Leave a Comment