Нисък тестостерон

Кои са симптомите на нисък тестостерон и кога да се изследваме?

Прескочи до:

За съжаление, ниските нива на тестостерон (Т) са все по-често срещани дори и при млади мъже. А това може да доведе до изключително неприятни симптоми като например намалено либидо, загуба на мускули, трупане на мазнини и хронична умора.

Най-добрият начин да разберете какви са Вашите нива на тестостерон е да се посетите лаборатория и да се тествате, спазвайки препоръките преди изследване.

Но, в случай че имате някои от симптомите описани в тази статия, то изследване на тестостерон както и консултация с лекар са абсолютно задължителни.

Ранната диагноза е изключително важна тъй като освен симптомите, които неизбежно ще влошат качеството Ви на живот, ниският тестостерон крие и множество други рискове.

Ако страдате от нисък тестостерон, но не предприемете навременни мерки, то рискувате да развиете анемия, остеопороза, диабет, и дори сърдечносъдови заболявания.

Симптоми и признаци за нисък тестостерон

Ниският тестостерон е често срещан с напредване на възрастта, т.к нивата му намаляват с около един процент на година след като минете 30-те. В случай че нивата Ви паднат под 300 ng/ml и са придружени от симптоми, това е сигурен признак за хипогонадизъм.

Състоянието може да предизвика спектър от оплаквания, които често варират от пациент до пациент. Конкретните Ви оплаквания ще зависят от Вашата възраст, здравословно състояние и давността на заболяването.

Едни от най-типичните симптоми са проблемите с ерекцията – т.нар. еректилна дисфункция (ЕД). Атеросклерозата, която напредва с възрастта, също допринася за ЕД, така че по-възрастните мъже са по-склонни да развият този симптом.

Симптомите на нисък тестостерон често са взаимно свързани и един проблем може да доведе до друг. Например, мъжете с хипогонадизъм са по-склонни да трупат телесни мазнини около корема. Проучванията разкриват, че ниският тестостерон увеличава риска от коремно (т.нар. абдоминално или централно) затлъстяване [1].

От своя страна централното затлъстяване допринася за усложнения, които също са типични признаци на нисък тестостерон. Те включват повишени нива на холестерол, високи триглицериди, инсулинова резистентност и повишен риск от диабет тип 2. Затлъстяването може да навреди и на Вашите тестостеронови нива – обикновено намалява общия преди да бъдат засегнати и нивата на свободен тестостерон.

От друга страна, трябва да се има предвид че за развитието на 2-ри тип диабет имат значение и генетичната предразположеност, както и фактори от начина на живот [2].

Поради това мъже с нисък тестостерон, които са генетично предразположени към инсулинова резистентност и имат ниска физическа активност, са най-податливи към развитие на диабет като усложнение.

Освен това, хипогонадизъм с голяма давност и без лечение може да доведе до допълнителни проблеми като хронична умора, остеопороза, анемия и сърдечни проблеми.

На кратко:

Най-честите симптоми и призначи на нисък тестостерон включват хронична умора, намалено сексуално желание, еректилна дисфункция, загуба на мускулна маса, трупане на мазнини и повишен риск от други хронични състояния.

ниско либидо и тестостерон
Source: shutterstock.com

Намалено либидо и сексуална активност

Научно доказано е, че ниският тестостерон намалява либидото (желанието за секс) както и удоволствието което мъжът изпитва от акта [3]. Точната връзка между ниския T и сексуалното желание обаче още не е напълно разгадана от науката.

Това което знаем е че мъжкото либидо е силно индивидуална черта и варира много между различните мъже, така че обективното му измерване на практика е невъзможно.

Ниският тестостерон може да повлияе и на размера на тестисите, особено в случаите на вторичен хипогонадизъм. Това се случва, когато няма достатъчно силен стимул от хипофизната жлеза към тях.

Хипогонадизмът е една от основните причини за малки тестиси (под 3,5 см в най-широката част). Нормално, дължината на тестисите е около 4-5 см.

Ниският тестостерон води и до намаляване на обема и качеството на спермата, тъй като мъжкият полов хормон е от съществено значение за нормалното производство на сперматозоиди.

Това може да доведе до трудности при създаването на поколение и дори да доведе до стерилитет.

Други причини, които могат да доведат до проблеми с плодовитостта без причиняват спад в тестостерона включват:

 • Инфекции на репродуктивната система
 • Разширени вени (варикоцеле), стегнато мъжко бельо и други фактори които повишават температурата в скротума
 • Генетични заболявания

Проблеми с ерекцията

Едно от най-притеснителните усложнения на хипогонадизма при мъжете е еректилната дисфункция. Но към момента, точната роля на тестостерона по отношение ерекцията не е напълно ясна за учените [4].
 

Най-вероятно, тестостеронът оказва влияние основно чрез ефекта си върху либидото и възбудата. Освен това хормона има значение активирането на различни ензими, които контролират както започването, така и прекратяването на ерекцията на пениса.

Вазодилататори като Виагра (силденафил) са най -често предписваните лекарства при ЕД. Има обаче случаи на пациенти с нисък Т, които не реагират на лечението, освен ако то не се комбинира с тестостеронови инжекции или т.нар тестостерон заместителна терапия (ТЗТ) [5].

От друга страна, само и единствено лечение с ТЗТ обикновено е недостатъчно за подобряване на ерекцията. Това е така защото често еректилната дисфункция има сложна етиология, която включва комбинация от хормонални, психологически и съдови проблеми.

Проучванията съветват че ако няма подобрение в еректилната функция след 3 месеца лечение с тестостерон, то трябва да се добави силденафил или друг подобен вазодилататор [6].

На кратко:

Сексуалните проблеми са сред най-често срещаните симптоми на нисък тестостерон. Те обикновено включват понижено либидо, а при по-сериозен дефицит, и проблеми с ерекцията.

Горещи вълни

В случай че изпитате бърз спад в нивата на тестостерон и развиете хипогонадизъм за кратък период от време, това може да доведе и до нетипични оплаквания като например горещи вълни и нощно изпотяване.
 

Понастоящем липсват доказателства за това колко нисък тестостерон предизвиква тези усещания. Според някои проучвания резкия спад в тестостерона предизвиква нестабилност на центъра за контрол на температурата в мозъка [7].

Освен това, липсата на тестостерон може да доведе до периферна вазодилатация при което изведнъж започва да достига повече кръв в кожата, причинавайки т.нар. „горещи вълни“. Съответно, за да спадне температурата на кожата тялото реагира чрез обилно изпотяване.

На кратко:
Горещите вълни при мъже могат да са признак за рязък спад в тестостерона.

Нисък тестостерон
Source: shutterstock.com

 

Проблеми с психичното здраве

Най -честите психологически ефекти на ниския тестостерон включват депресия и тревожност. Изследванията потвърждават, че хората с хипогонадизъм са по -склонни да изпитват депресивно настроение в сравнение с останалите мъже [8].

В някои случаи „резистентна депресия“ е основният симптом на хипогонадизъм и пациентите се диагностицират с нисък тестостерон едва след като не реагират на стандартната терапия с антидепресанти.

Поради това някои специалисти дори препоръчват измерване на нивата на тестостерон при всички мъже страдащи от депресивни състояния.

Депресия и тревожност

Според наличните доказателства, тестостеронът може да повлияе на настроението и емоционалното състояние чрез модулиране на някои рецептори в мозъка.

По-точно това са рецепторите за ГАМК (гама-амино маслена киселина) и серотонин [9]. Тези рецептори играят роля в множество мозъчни процеси, включително релаксация, контрол над настроението, емоции и т.н.

Ниският тестостерон има отрицателно въздействие върху тези рецептори и предизвиква симптоми на депресия, промени в настроението и мрачност. Освен това ниският T може да доведе до повишена раздразнителност и пристъпи на тревожност (напр. паник атаки).

Лоша концентрация и памет

Когнитивните проблеми са друго често срещано оплакване при мъже с нисък Т. Изследванията потвърждават, че намаляването на тестостерона при по-възрастните мъже е свързано със спад в когнитивните възможности, макар че данните са основно епидемиологични [10] .

Симптомите при нисък тестостерон, свързани с функцията на мозъка могат да включват намалена памет, затруднена концентрация и т.нар. brain fog.

Освен това, мета-анализ включващ данни от повече от 5000 мъже достига до заключението че ниският тестостерон увеличава риска от деменция (напр. Алцхаймер) при възрастни мъже [11].

Поради това е възможно хипогонадизмът да Ви изложи на повишен риск от невродегенеративни състояния.

умора и нисък тестостерон

 

Source: shutterstock.com

Умора и намалена мотивация

Прогресивната хронична умора е един от най-честите неспецифични признаци на нисък тестостерон според проучванията [12]. Симптомът може значително да намали работоспособността и качеството Ви на живот.

Освен това, мъжете с нисък тестостерон са и по-склонни да изпитват летаргия и сънливост. Често срещано оплакване е заспиването веднага след вечеря.

Нарушения на съня

Учените смятат, че проблемите със съня при мъже с нисък тестостерон са признак на тежък хипогонадизъм [13]. Освен това лошото качество на съня, безсънието и събуждането с персистиращо чувство на умора могат допълнително да влошат качеството Ви на живот.

Някои проучвания показват, че причината за влошеното качесто на съня при пациенти с нисък тестостерон е негативното му влияние върху определени фази, по-конкретно фазите на бавновълнов и парадоксален (РЕМ) сън [14].

От друга страна, нарушенията на съня, свързани със затлъстяване, като сънна апнея, могат допълнително да понижат Вашите нива на тестостерон и да влошат наличен хипогонадизъм. Това създава порочен кръг, особено ако не бъдат взети навременни мерки срещу затлъстяването.

Въпреки това, пациентите с тежка сънна апнея и нисък тестостерон не са подходящи за терапия с тестостерон. Проучванията показват че това е така, защото TЗT причинява промени в нуждите на организма от кислород и реакцията на организма към ниски нива на кислород, а резултатът – още по-тежка сънна апнея [15].

Намалена сила и мускулна маса

Тестостеронът е анаболен хормон с ключова роля за поддържане на мускулната маса и предотвратяване на загубата ѝ.

Проучвания с мъже, които са били лишени от естественото си производство на Т, съобщават за прогресивно намаляване на размера и силата на мускулите им [16]. Загубата на мускулна маса води и до по-ниска мускулна издръжливост.

Освен това, отслабването на мускулите допринася за ниско самочувствие и депресия, хронична умора, слабост и загуба на костна маса.

Нисък тестостерон
Source: shutterstock.com

 

Повишени телесни мазнини

Според проучвания, тестостеронът регулира метаболизма на мазнините, като упражнява катаболни ефекти върху мастната тъкан [17]. Мъжкият полов хормон регулира два ключови ензима, наречени липопротеин липаза (ЛПЛ) и хормон-чувствителна липаза (ХЧЛ).

По този начин той улеснява мобилизирането на триглицериди от депата (чрез повишаване ХЧЛ) и предотвратява тяхното натрупване обратно в мастните клетки (чрез потискане на ЛПЛ в масните депа).

Мъжете с хипогонадизъм изпитват повишена активност на ЛПЛ и намалена ХЧЛ, което улеснява натрупването на мазнини в мастните клетки и води до затлъстяване.

Същевременно активността на ЛПЛ остава ниска в мускулните клетки при което по-малко мазнини ги достигат за да бъдат изгорени за енергия.

Загуба на окосмяване

Тестостеронът не е най-мощният мъжки полов хормон. Той може да се превръща в още по-потентна форма наречена дихидротестостерон (ДХТ). ДХТ се образува в различни органи, включително кожата и космените фоликули.

Когато това се случи на места като кожата на лицето и тялото, ДХТ стимулира космения растеж и окосмяването.

За сметка на това пък ДХТ подтиска космения растеж на скалпа. Поради това оплешивяването е много по-често при мъже отколкото при жени.

Мъжете с нисък тестостерон обаче могат да се оплакват от оредяване на космите по брадата, тялото, подмишниците и около половите органи. Освен това има случаи на мъже с хипогонадизъм, които са претърпели пълна загуба на косми по тялото, главата и лицето [18].

ТЗТ подобрява всички други симптоми на нисък тестостерон, но не възстановява и не стимулира растежа на косата по скалпа, именно поради негативния ефект на ДХТ в тази област.

Тестостероновите инжекции могат да подобрят растежа на косата по брадата и тялото, но в случаи на пълна загуба на окосмяване, обратимостта зависи от етапа и състоянието на космения фоликул. Ако фоликулът е мъртъв, косопадът е необратим.

косопад и нисък тестостерон

Source: shutterstock.com

Намалена костна маса

Според наличните научни доказателства, както тестостеронът, така и естрогенът намаляват при мъжете с хипогонадизъм [19].

Това е така, защото 80% от естрогена при мъжете се произвежда от ензима ароматаза, който използва именно тестостерона и го превръща в женския полов хормон.

Проучванията съобщават, че и двата хормона имат положителен ефект върху костната маса и минералната плътност [20]. Намаляването на двата хормона може да доведе до загуба на костна маса и остеопороза, ако състоянието не се лекува.

Други допринасящи фактори включват намалена физическа активност и по-ниската мускулна маса при мъже с хипогонадизъм.

повишаване на тестостерон

Source: shutterstock.com

Причини за нисък тестостерон

Мъжкият хипогонадизъм е свързан с две основни групи етиологични причини и съответно се дели на два подтипа – първичен или вторичен.

Първичният хипогонадизъм се причинява от проблем с тестисите, което води до тяхната неспособност да произвеждат тестостерон. Това може да се дължи на:

 • Генетични състояния (синдром на Klinefelter)
 • Крипторхизъм (неспуснати тестиси)
 • Тумори на тестисите
 • Инфекции (паротит)
 • Лечебни процедури вкл. хирургия, лъчелечение или химиотерапия

Тестисите са част от ендокринна ос, наречена хипоталамо-хипофизарно-гонадна ос (HPG axis). Ето защо хипофизната жлеза регулира нормалното производство на тестостерон от тестисите.

Вторичният хипогонадизъм възниква, когато функцията на тестисите е запазена, но хипофизната жлеза вече не ги стимулира да произвеждат тестостерон.

В крайна сметка липсата на стимулация води до атрофия на тестисите (и комбинация с първичен хипогонадизъм). Причините за вторичен хипогонадизъм включват:

 • Тумори на хипофизата
 • Генетични състояния (синдром на Калман)
 • Мозъчна травма или инфекция
 • Апоплексия на хипофизата (инфаркт или кръвоизлив)
 • Анорексия
 • Дългосрочна терапия с глюкокортикоиди или опиати
 • Лечение вкл операция или лъчелечение
 • Злоупотреба с анаболни стероиди

Според проучвания, дългосрочната противовъзпалителна терапия с глюкокортикоиди потиска множество регулаторни хормони, произвеждани от хипоталамуса, което потиска всички хормони продуцирани в хипоталамо-хипофизарно-гонадната ос и води до нисък T [21].

Продължителната опиоидна терапия, например за облекчаване на хронична болка, може да потисне цялата ос и също води до хипогонадизъм.

Освен това, възрастните мъже могат да развият късен хипогонадизъм (андропауза), който е свързан с намаляващата функция както на тестисите, така и на хипофизната жлеза. Състоянието е изключително рядко, и често пъти е обект на свръхдиагностициране.

Лечение на състояния свързани с нисък тестостерон

Единствения начин да получите правилна диагноза и да облекчите симптомите си възможно най -бързо е да се консултирате с лекар, като за предпочитене е това да е специалист – ендокринолог.
 
Вашият лекар ще започне със задълбочен медицински преглед и ще Ви назначи кръвни изследвания. Нивата Ви на тестостерон трябва да бъдат измерени сутрин и за предпочитане на гладно, когато производството на тестостерон е най -високо.

Според официалните медицински препоръки, ако нивата Ви на тестостерон са под 300 ng/dl и резултатите се потвърдят при втори тест за тестостерон (в друг ден), това говори че имате нисък T [22].

След това, лекарят може да Ви назначи допълнителни изследвания, за да определи дали имате първичен или вторичен хипогонадизъм.

Ако сте диагностициран с хипогонадизъм, то една от най-удачните и ефективни леченяи е именно ТЗТ. Терапията доставя екзогенен (външен) тестостерон в тялото ви, като целта е серумната концентрация на хормона да се повиши до нормални нива.

Екзогенния тестостерон е синтезиран изкуствено, но след инжектиране се превръща в биоидентичен на продуцирания от тестисите при здрави мъже.

Повишаването на нивата на тестостерон над нормалните граници чрез ТЗТ обикновено не се препоръчва, тъй като тестостеронът може да предизвика и странични ефекти.

Използвайте TЗT само под наблюдението на лекар. Самолечението или следването на онлайн съвети увеличава риска от нежелани реакции и може да доведе до повече здравословни проблеми отколкото ползи.

Консултацията ще гарантира безопасността и ефективността на Вашата терапия. Освен това ще Ви помогне да облекчите симптомите на нисък тестостерон и да подобрите качеството Ви на живот възможно най-скоро!

Източници:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13679-012-0029-4
 2. https://doi.org/10.4239/wjd.v4.i4.114
 3. https://doi.org/10.1210/jc.2007-1245
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16042359/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472882/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4191629/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15334868/
 8. https://doi.org/10.5534/wjmh.180017
 9.  https://doi.org/10.1111/cob.12022
 10. https://doi.org/10.5152/balkanmedj.2013.8216
 11. https://doi.org/10.3892/br.2020.1319
 12. https://doi.org/10.1016/j.juro.2018.03.115

Leave a Comment