Нисък тестостерон

Кои са симптомите на нисък тестостерон и кога да се изследваме?

Съдържание

За съжаление, ниските нива на тестостерон (Т) са все по-често срещани дори и при млади мъже.Причините могат да са много – алкохол, наднормено тегло, затлъстяване и много други.

Най-добрият начин да разберете какви са Вашите нива на тестостерон е да се изследвате. В случаи обаче, че имате някои от симптомите описани в тази статия, то изследването както и консултацията с лекар са абсолютно задължителни.

Освен симптомите, които неизбежно ще влошат качеството Ви на живот, това състояние крие и множество други рискове.

Поради това ако страдате от нисък тестостерон, но не предприемете навременни мерки, това Ви поставя в по-висок риск от анемия, остеопороза, диабет, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Симптоми и признаци за нисък тестостерон

Ниският Т е често срещан с напредване на възрастта, т.к нивата му намаляват с около един процент на година след като минеш 30-те.

В случай че тези нива паднат под 300 ng/ml и са придружени от симптоми, това е сигурен признак за мъжки хипогонадизъм.

Състоянието може да предизвика спектър от оплаквания, които често варират от човек до човек. Освен това, конкретните Ви оплаквания зависят от Вашата възраст, здравословно състояние и давността на заболяването.

Едни от най-типичните симптоми са проблемите с ерекцията – т.нар. еректилна дисфункция (ЕД). Атеросклерозата, която напредва с възрастта, също допринася за ЕД, така че по-възрастните мъже са по-склонни да развият този симптом.

Симптомите на нисък Т често са взаимно свързани и един проблем може да доведе до друг.

Например, мъжете с хипогонадизъм са по-склонни да трупат телесни мазнини около корема. Проучванията разкриват, че ниският Т увеличава риска от коремно (т.нар. абдоминално или централно) затлъстяване [1].

От своя страна централното затлъстяване допринася за усложнения, които също са типични признаци на нисък Т. Те включват повишени нива на холестерол, високи триглицериди, инсулинова резистентност и повишен риск от диабет тип 2.

Трябва да се има предвид обаче че 2-ри тип диабет има и наследствен компонент [2].

Поради това мъже с нисък тестостерон, които са генетично предразположени към инсулинова резистентност, са най-податливи към развитие на диабет като усложнение.

Освен това, хипогонадизъм с голяма давност, оставен без лечение, може да доведе до допълнителни признаци като остеопороза, анемия и сърдечни проблеми. Но нека да разгледаме всеки симптом малко по-задълбочено.

Намалено либидо и сексуална активност

Научно доказано е, че ниският тестостерон намалява либидото (желанието за секс) както и удоволствието което мъжът изпитва от самия секс [3].

Точната връзка между ниския T и сексуалното желание обаче още не е напълно разгадана от учените.

Това което знаем е че мъжкото либидо е силно индивидуална черта и варира много между различните мъже, така че измерването му с точност на практика е невъзможно.

Ниският Т може да повлияе и на размера на тестисите, особено в случаите на вторичен хипогонадизъм. Това се случва, когато няма достатъчно силен стимул от хипофизната жлеза към тях.

Обикновено дължината на тестисите е около 4-5 см. Хипогонадизмът е една от основните причини за малки тестиси (под 3,5 см).

Ниският тестостерон също води до намаляване на обема и качеството на спермата, тъй като мъжкият полов хормон е от съществено значение за нормалното производство на сперматозоиди.

Проблеми с ерекцията

Едно от най-притеснителните усложнения на хипогонадизма е еректилната дисфункция.
В момента обаче, точната роля на Т по отношение ерекцията не е напълно ясна за учените [4].

Най-вероятно, тестостероне оказва своето влияние основно чрез ефекта си върху либидото и възбудата. Това обаче има косвено влияние както при започване, така и при прекратяване на ерекцията на пениса.

Вазодилататори като Виагра (силденафил) са най -често предписваните лекарства при ЕД. Има обаче случаи на пациенти с нисък Т, които не реагират на лечението, освен ако то не се комбинира с тестостеронови инжекции или т.нар тестостерон заместителна терапия (ТЗТ) [5].

От друга страна, само ТЗТ може също да бъде недостатъчна за подобряване на ерекцията. Често еректилната дисфункция има сложна етиология, която включва комбинация от хормонални, психологически и съдови проблеми.

Проучванията гласят че ако няма подобрение в еректилната функция след 3 месеца лечение с тестостерон, то трябва да се добави силденафил или друг подобен вазодилататор [6].

Горещи вълни

В случай че изпитате бърз спад в нивата на тестостерон и развиете хипогонадизъм за кратък период от време, това може да доведе и до оплаквания от горещи вълни и нощно изпотяване.
 

Понастоящем липсват доказателства за това колко нисък тестостерон предизвиква тези усещания. Според някои проучвания причината резкия спад в Т да предизвика това е свързано с нестабилност на центъра за контрол на температурата в мозъка [7].

Освен това, липсата на Т може да доведе до периферна вазодилатация при което изведнъж достига повече кръв в кожата причинавайки т.нар. „горещи вълни“. Съответно, за да спадне температурата на кожата тялото реагира чрез обилно изпотяване.

Проблеми с психичното здраве

Най -честите психологически ефекти на ниския тестостерон включват депресия и тревожност.

Изследванията потвърждават, че хората с хипогонадизъм са по -склонни да изпитват
депресивно настроение в сравнение със останалите мъже
[8].

В някои случаи „резистентна депресия“ е основният симптом на хипогонадизъм и пациентите се диагностицират с нисък Т едва след като не реагират на стандартната терапия с антидепресанти.

Депресия и тревожност

Според наличните доказателства, тестостеронът може да повлияе на настроението и емоционалното състояние чрез модулиране на накои рецептори в мозъка.

По-точно това са рецепторите за ГАМК (гама-амино маслена киселина) и серотонин [9].

Тези рецептори играят роля в множество мозъчни процеси, включително релаксация, настроение, емоционално ниво и т.н.

Ниският Т има отрицателно въздействие върху тези рецептори и предизвиква симптоми на депресия, промени в настроението и мрачност. Освен това ниският T може да доведе до повишена раздразнителност и пристъпи на тревожност (напр. паник атаки).

Лоша концентрация и памет

Когнитивните проблеми са друго често срещано оплакване при мъже с нисък Т.

Изследванията потвърждават, че намаляването на тестостерона при по-възрастните мъже е свързано с когнитивен спад [10] .

Симптомите могат да включват намалена памет, затруднена концентрация и т.нар. brain fog.

Освен това мета-анализ, включващ данни от повече от 5000 мъже достига до заключението че ниският Т увеличава риска от деменция (напр. Алцхаймер) при възрастни мъже [11].

Поради това хипогонадизмът може да Ви изложи на повишен риск от невродегенеративни състояния.

Умора и намалена мотивация

Прогресивната хронична умора е един от най-честите неспецифични признаци на нисък Т според проучванията [12]. Симптомът може значително да намали работоспособността и качеството на живот при мъжете с хипогонадизъм.

Освен това, мъжете с нисък Т са и по-склонни да изпитват летаргия и сънливост. Често срещано оплакване е че заспиват много бързо или дори веднага след вечеря.

Нарушения на съня

Учените смятат, че проблемите със съня при мъже с нисък Т са признак на тежък хипогонадизъм [13]. Освен това лошото качество на съня, безсъние и събуждане с чувство на умора могат значително да влошат качеството ти на живот.

Някои проучвания показват, че ниският тестостерон може да има отрицателен ефект върху фазите на съня, поради което качеството му се влошава [14].

От друга страна, нарушенията на съня, свързани със затлъстяването, като сънна апнея, могат допълнително да понижат Вашите нива на тестостерон и да влошат наличен хипогонадизъм.

Това създава порочен кръг, особено ако не бъдат взети навременни мерки за затлъстяване.

Пациентите с тежка сънна апнея и нисък Т не са подходящи за терапия с тестостерон.

Проучванията показват че това е така, защото TЗT причинява промени в нуждите на организма от кислород и реакцията на организма към ниски нива на кислород [15]. Резултатът може да е влошена сънна апнея.

Намалена сила и мускулна маса

Тестостеронът е анаболен хормон с ключова роля за поддържане на мускулната маса и предотвратяване на загубата ѝ.

Проучвания с мъже, които са били лишени от естественото си производство на Т, съобщават за прогресивно намаляване на размера и силата на мускилите си [16]. Загубата на маса също води и до по-ниска мускулна издръжливост.

Отслабването на мускулите допринася за ниско самочувствие и депресия, хронична умора, слабост и загуба на костна маса.

Повишени телесни мазнини

Според проучвания, тестостеронът регулира метаболизма на мазнините, като упражнява катаболни ефекти върху мастната тъкан [17].

Мъжкият полов хормон регулира два ключови ензима, наречени липопротеин липаза (ЛПЛ) и хормон-чувствителна липаза (ХЧЛ).

По този начин той улеснява мобилизирането на триглицериди от депата (чрез повишаване ХЧЛ) и предотвратява тяхното натрупване обратно в мастните клетки (чрез потискане на ЛПЛ в масните депа).

Мъжете с хипогонадизъм изпитват повишена активност на ЛПЛ и намалена ХЧЛ, което улеснява натрупването на мазнини в мастните клетки и води до затлъстяване.

Същевременно ЛПЛ остава ниска в мускулните клетки при което по-малко мазнини ги достигат и горенето на мазнини намалява.

Косопад

В класическата си молекулна структура, тестостеронът не е в най-потентната си форма. Той може да се превръща в още по-потентна форма наречена дихидротестостерон (ДХТ). ДХТ се образува в различни органи, включително кожата и космените фоликули.

Когато това се случи на места като кожата на лицето и тялото, ДХТ стимулира космения растеж и окосмяването.

За сметка на това пък ДХТ подтиска космения растеж на скалпа. Поради това оплешивяването е много по-често при мъже отколкото при жени.

Мъжете с нисък Т обаче могат да се оплакват от оредяване на космите по брадата, тялото, подмишниците и около половите органи. Освен това има случаи на мъже с хипогонадизъм, които са претърпели пълна загуба на косми по тялото и лицето [18].

ТЗТ подобрява всички други симптоми на нисък T, но не възстановява и не стимулира растежа на косата по скалпа, именно поради негативния ефект на ДХТ в тази област.

Тестостероновите инжекции могат да подобрят растежа на косата по брадата и тялото, но в случаи на пълна загуба на окосмяване, обратимостта зависи от етапа и състоянието на космения фоликул. След като фоликулът е мъртъв, косопадът е необратим.

Намалена костна маса

Според наличните научни доказателства, както тестостеронът, така и естрогенът намаляват при мъжете с хипогонадизъм [19].

Това е така, защото 80% от естрогена при мъжете се произвежда от ензима ароматаза, който използва именно тестостерона и го превръща в женския полов хормон.

Проучванията съобщават, че и двата хормона имат положителен ефект върху костната маса и минералната плътност [20]. Намаляването на двата хормона може да доведе до загуба на костна маса и остеопороза, ако състоянието не се лекува.

Други допринасящи фактори включват намалена физическа активност и по -ниска мускулна маса при мъже с хипогонадизъм.

Причини за нисък тестостерон

Мъжкият хипогонадизъм има две основни групи причини и съответно два подтипа – първичен или вторичен.

Първичният хипогонадизъм се причинява от проблем с тестисите, което води до тяхната неспособност да произвеждат тестостерон. Това може да се дължи на:

 • Генетични състояния (синдром на Klinefelter)
 • Крипторхизъм (неспуснати тестиси)
 • Тумори на тестисите
 • Инфекции (паротит)
 • Лечебни процедури вкл. хирургия, лъчелечение или химиотерапия

Тестисите са част от ендокринна ос, наречена хипоталамо-хипофизарно-гонадна ос (HPG axis). Ето защо хипофизната жлеза регулира нормалното производство на тестостерон от тестисите.

Вторичният хипогонадизъм възниква, когато функцията на тестисите е запазена, но хипофизната жлеза вече не ги стимулира да произвеждат тестостерон.

В крайна сметка липсата на стимулация води до атрофия на тестисите (първичен хипогонадизъм). Причините за вторичен хипогонадизъм включват:

 • Тумори на хипофизата
 • Генетични състояния (синдром на Калман)
 • Мозъчна травма или инфекция
 • Апоплексия на хипофизата (инфаркт или кръвоизлив)
 • Анорексия
 • Дългосрочна терапия с глюкокортикоиди или опиати
 • Лечение вкл операция или лъчелечение
 • Злоупотреба с анаболни стероиди

Според проучвания, дългосрочната противовъзпалителна терапия с глюкокортикоиди потиска множество регулаторни хормони, произвеждани от хипоталамуса, което води до ниски нива на хормоните на хипофизата и тестисите, включително нисък T [21].

Продължителната опиоидна терапия, например за облекчаване на хрончина болка, може да потисне цялата ос и също води до хипогонадизъм.

Осве това, възрастните мъже могат да развият късен хипогонадизъм (андропауза), който е свързан с намаляващата функция както на тестисите, така и на хипофизната жлеза.

Лечение на състояния свързани с нисък тестостерон

Единствения начин да получите правилна диагноза и да облекчите симптомите си възможно най -бързо е да се консултирате с лекар, като за предпочитене е това да е ендокринолог.
 
Вашият лекар ще започне със задълбочен медицински преглед и ще Ви назначи кръвни изследвания. Нивата Ви на тестостерон трябва да бъдат измерени сутрин, когато производството на Т е най -високо.
 

Според официалните медицински препоръки, ако нивата Ви на тестостерон са под 300 ng/dl и резултатите се потвърждават от втори тест, това говори че имате нисък T [22].

След това лекарят Ви ще назначи допълнителни изследвания, за да определи дали имате първичен или вторичен хипогонадизъм.

Ако сте диагностициран с хипогонадизъм, то една от най-удачните и ефективни леченяи е именно ТЗТ. Терапията доставя екзогенен тестостерон в тялото Ви, като целта е серумната концентрация на хормона да се повиши до нормални нива.

Повишаването на нивата на Т над нормалните граници обикновено не се препоръчва, тъй като тестостеронът може да предизвика и странични ефекти.

Използвайте TЗT само под наблюдението на лекар. Самолечението или следването на онлайн съвети увеличава риска от нежелани реакции и може да доведе до повече здравословни проблеми отколкото ползи.

Консултацията ще гарантира безопасността и ефективността на Вашата терапия. Освен това ще Ви помогне да облекчите симптомите на нисък T и да подобрите качеството на живота Ви възможно най-скоро.

Източници:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13679-012-0029-4
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746083/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17698901/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16042359/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472882/
 6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1879522610600255
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15334868/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15334868/https://www.nature.com/articles/3901576
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24047633/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25867811/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26154489/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10958037/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28920756/
 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24435056/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6305865/
 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24024838/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3799011/#b2
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115895/
 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21536274/
 20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11119396/
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7391295/
 22. https://www.auanet.org/guidelines/testosterone-deficiency-guideline

Leave a Comment

bg_BG