Нисък тестостерон

What are the symptoms of low testosterone and when should you get tested?

Съдържание

За съжаление, ниските нива на тестостерон (Т) са все по-често срещани дори и при млади мъже. А това може да доведе до изключително неприятни симптоми като например намалено либидо, загуба на мускули, трупане на мазнини и хронична умора.

Най-добрият начин да разберете какви са Вашите нива на тестостерон е да се посетите лаборатория и да се тествате, спазвайки препоръките преди изследване.

Но, в случай че имате някои от симптомите описани в тази статия, то изследване на тестостерон както и консултация с лекар са абсолютно задължителни.

Ранната диагноза е изключително важна тъй като освен симптомите, които неизбежно ще влошат качеството Ви на живот, ниският тестостерон крие и множество други рискове.

Ако страдате от нисък тестостерон, но не предприемете навременни мерки, то рискувате да развиете анемия, остеопороза, диабет, и дори сърдечносъдови заболявания.

Симптоми и признаци за нисък тестостерон

Ниският тестостерон е често срещан с напредване на възрастта, т.к нивата му намаляват с около един процент на година след като минете 30-те. В случай че нивата Ви паднат под 300 ng/ml и са придружени от симптоми, това е сигурен признак за хипогонадизъм.

Състоянието може да предизвика спектър от оплаквания, които често варират от пациент до пациент. Конкретните Ви оплаквания ще зависят от Вашата възраст, здравословно състояние и давността на заболяването.

Едни от най-типичните симптоми са проблемите с ерекцията – т.нар. еректилна дисфункция (ЕД). Атеросклерозата, която напредва с възрастта, също допринася за ЕД, така че по-възрастните мъже са по-склонни да развият този симптом.

Симптомите на нисък тестостерон често са взаимно свързани и един проблем може да доведе до друг. Например, мъжете с хипогонадизъм са по-склонни да трупат телесни мазнини около корема. Проучванията разкриват, че ниският тестостерон увеличава риска от коремно (т.нар. абдоминално или централно) затлъстяване [1].

От своя страна централното затлъстяване допринася за усложнения, които също са типични признаци на нисък тестостерон. Те включват повишени нива на холестерол, високи триглицериди, insulin resistance и повишен риск от диабет тип 2. Затлъстяването може да навреди и на Вашите тестостеронови нива – обикновено намалява общия преди да бъдат засегнати и нивата на свободен тестостерон.

От друга страна, трябва да се има предвид че за развитието на 2-ри тип диабет имат значение и генетичната предразположеност, както и фактори от начина на живот [2].

Поради това мъже с нисък тестостерон, които са генетично предразположени към инсулинова резистентност и имат ниска физическа активност, са най-податливи към развитие на диабет като усложнение.

Освен това, хипогонадизъм с голяма давност и без лечение може да доведе до допълнителни проблеми като хронична умора, остеопороза, анемия and сърдечни проблеми.

Намалено либидо и сексуална активност 

low libido and testosterone


Научно доказано е, че ниският тестостерон намалява либидото (желанието за секс) както и удоволствието което мъжът изпитва от акта [3].
Точната връзка между ниския T и сексуалното желание обаче още не е напълно разгадана от науката.

Това което знаем е че мъжкото либидо е силно индивидуална черта и варира много между различните мъже, така че обективното му измерване на практика е невъзможно.

Ниският тестостерон може да повлияе и на размера на тестисите, особено в случаите на вторичен хипогонадизъм. Това се случва, когато няма достатъчно силен стимул от хипофизната жлеза към тях.

Хипогонадизмът е една от основните причини за малки тестиси (под 3,5 см в най-широката част). Нормално, дължината на тестисите е около 4-5 см.

Ниският тестостерон води и до намаляване на обема и качеството на спермата, тъй като мъжкият полов хормон е от съществено значение за нормалното производство на сперматозоиди.

Това може да доведе до трудности при създаването на поколение и дори да доведе до стерилитет.

Проблеми с ерекцията

Едно от най-притеснителните усложнения на хипогонадизма при мъжете е еректилната дисфункция. Но към момента, точната роля на тестостерона по отношение ерекцията не е напълно ясна за учените [4].
 

Най-вероятно, тестостеронът оказва влияние основно чрез ефекта си върху либидото и възбудата. Освен това хормона има значение активирането на различни ензими, които контролират както започването, така и прекратяването на ерекцията на пениса.

Вазодилататори като Виагра (силденафил) са най -често предписваните лекарства при ЕД. Има обаче случаи на пациенти с нисък Т, които не реагират на лечението, освен ако то не се комбинира с тестостеронови инжекции или т.нар тестостерон заместителна терапия (ТЗТ) [5].

От друга страна, само и единствено лечение с ТЗТ обикновено е недостатъчно за подобряване на ерекцията. Това е така защото често еректилната дисфункция има сложна етиология, която включва комбинация от хормонални, психологически и съдови проблеми.

Проучванията съветват че ако няма подобрение в еректилната функция след 3 месеца лечение с тестостерон, то трябва да се добави силденафил или друг подобен вазодилататор [6].

Горещи вълни

Нисък тестостерон
В случай че изпитате бърз спад в нивата на тестостерон и развиете хипогонадизъм за кратък период от време, това може да доведе и до нетипични оплаквания като например горещи вълни и нощно изпотяване.
 

Понастоящем липсват доказателства за това колко нисък тестостерон предизвиква тези усещания. Според някои проучвания резкия спад в тестостерона предизвиква нестабилност на центъра за контрол на температурата в мозъка [7].

Освен това, липсата на тестостерон може да доведе до периферна вазодилатация при което изведнъж започва да достига повече кръв в кожата, причинавайки т.нар. „горещи вълни“. Съответно, за да спадне температурата на кожата тялото реагира чрез обилно изпотяване.

Проблеми с психичното здраве

Най -честите психологически ефекти на ниския тестостерон включват депресия и тревожност. Изследванията потвърждават, че хората с хипогонадизъм са по -склонни да изпитват депресивно настроение в сравнение с останалите мъже [8].

В някои случаи „резистентна депресия“ е основният симптом на хипогонадизъм и пациентите се диагностицират с нисък тестостерон едва след като не реагират на стандартната терапия с антидепресанти.

Поради това някои специалисти дори препоръчват измерване на нивата на тестостерон при всички мъже страдащи от депресивни състояния.

Депресия и тревожност

Според наличните доказателства, тестостеронът може да повлияе на настроението и емоционалното състояние чрез модулиране на някои рецептори в мозъка.

По-точно това са рецепторите за ГАМК (гама-амино маслена киселина) и серотонин [9]. Тези рецептори играят роля в множество мозъчни процеси, включително релаксация, контрол над настроението, емоции и т.н.

Ниският тестостерон има отрицателно въздействие върху тези рецептори и предизвиква симптоми на депресия, промени в настроението и мрачност. Освен това ниският T може да доведе до повишена раздразнителност и пристъпи на тревожност (напр. паник атаки).

Лоша концентрация и памет

умора и нисък тестостерон


Когнитивните проблеми са друго често срещано оплакване при мъже с нисък Т.
Изследванията потвърждават, че намаляването на тестостерона при по-възрастните мъже е свързано със спад в когнитивните възможности, макар че данните са основно епидемиологични [10] .

Симптомите при нисък тестостерон, свързани с функцията на мозъка могат да включват намалена памет, затруднена концентрация и т.нар. brain fog.

Освен това, мета-анализ включващ данни от повече от 5000 мъже достига до заключението че ниският тестостерон увеличава риска от деменция (напр. Алцхаймер) при възрастни мъже [11].

Поради това е възможно хипогонадизмът да Ви изложи на повишен риск от невродегенеративни състояния.

Умора и намалена мотивация

Прогресивната хронична умора е един от най-честите неспецифични признаци на нисък тестостерон според проучванията [12]. Симптомът може значително да намали работоспособността и качеството Ви на живот.

Освен това, мъжете с нисък тестостерон са и по-склонни да изпитват летаргия и сънливост. Често срещано оплакване е заспиването веднага след вечеря.

Нарушения на съня

Учените смятат, че проблемите със съня при мъже с нисък тестостерон са признак на тежък хипогонадизъм [13]. Освен това лошото качество на съня, безсънието и събуждането с персистиращо чувство на умора могат допълнително да влошат качеството Ви на живот.

Някои проучвания показват, че причината за влошеното качесто на съня при пациенти с нисък тестостерон е негативното му влияние върху определени фази, по-конкретно фазите на бавновълнов и парадоксален (РЕМ) сън [14].

От друга страна, нарушенията на съня, свързани със затлъстяване, като сънна апнея, могат допълнително да понижат Вашите нива на тестостерон и да влошат наличен хипогонадизъм. Това създава порочен кръг, особено ако не бъдат взети навременни мерки срещу затлъстяването.

Въпреки това, пациентите с тежка сънна апнея и нисък тестостерон не са подходящи за терапия с тестостерон. Проучванията показват че това е така, защото TЗT причинява промени в нуждите на организма от кислород и реакцията на организма към ниски нива на кислород, а резултатът – още по-тежка сънна апнея [15].

Намалена сила и мускулна маса

Нисък тестостерон

Тестостеронът е анаболен хормон с ключова роля за поддържане на мускулната маса и предотвратяване на загубата ѝ.

Проучвания с мъже, които са били лишени от естественото си производство на Т, съобщават за прогресивно намаляване на размера и силата на мускулите им [16]. Загубата на мускулна маса води и до по-ниска мускулна издръжливост.

Освен това, отслабването на мускулите допринася за ниско самочувствие и депресия, хронична умора, слабост и загуба на костна маса.

Повишени телесни мазнини

Според проучвания, тестостеронът регулира метаболизма на мазнините, като упражнява катаболни ефекти върху мастната тъкан [17]. Мъжкият полов хормон регулира два ключови ензима, наречени липопротеин липаза (ЛПЛ) и хормон-чувствителна липаза (ХЧЛ).

По този начин той улеснява мобилизирането на триглицериди от депата (чрез повишаване ХЧЛ) и предотвратява тяхното натрупване обратно в мастните клетки (чрез потискане на ЛПЛ в масните депа).

Мъжете с хипогонадизъм изпитват повишена активност на ЛПЛ и намалена ХЧЛ, което улеснява натрупването на мазнини в мастните клетки и води до затлъстяване.

Същевременно активността на ЛПЛ остава ниска в мускулните клетки при което по-малко мазнини ги достигат за да бъдат изгорени за енергия.

Загуба на окосмяване и косопад

косопад и нисък тестостерон


Тестостеронът не е най-мощният мъжки полов хормон. Той
може да се превръща в още по-потентна форма наречена дихидротестостерон (ДХТ). ДХТ се образува в различни органи, включително кожата и космените фоликули.

Когато това се случи на места като кожата на лицето и тялото, ДХТ стимулира космения растеж и окосмяването.

За сметка на това пък ДХТ подтиска космения растеж на скалпа. Поради това оплешивяването е много по-често при мъже отколкото при жени.

Мъжете с нисък тестостерон обаче могат да се оплакват от оредяване на космите по брадата, тялото, подмишниците и около половите органи. Освен това има случаи на мъже с хипогонадизъм, които са претърпели пълна загуба на косми по тялото, главата и лицето [18].

ТЗТ подобрява всички други симптоми на нисък тестостерон, но не възстановява и не стимулира растежа на косата по скалпа, именно поради негативния ефект на ДХТ в тази област.

Тестостероновите инжекции могат да подобрят растежа на косата по брадата и тялото, но в случаи на пълна загуба на окосмяване, обратимостта зависи от етапа и състоянието на космения фоликул. Ако фоликулът е мъртъв, косопадът е необратим.

Намалена костна маса

повишаване на тестостерон

Според наличните научни доказателства, както тестостеронът, така и естрогенът намаляват при мъжете с хипогонадизъм [19].

Това е така, защото 80% от естрогена при мъжете се произвежда от ензима ароматаза, който използва именно тестостерона и го превръща в женския полов хормон.

Проучванията съобщават, че и двата хормона имат положителен ефект върху костната маса и минералната плътност [20]. Намаляването на двата хормона може да доведе до загуба на костна маса и остеопороза, ако състоянието не се лекува.

Други допринасящи фактори включват намалена физическа активност и по-ниската мускулна маса при мъже с хипогонадизъм.

Причини за нисък тестостерон

Мъжкият хипогонадизъм е свързан с две основни групи етиологични причини и съответно се дели на два подтипа – първичен или вторичен.

Първичният хипогонадизъм се причинява от проблем с тестисите, което води до тяхната неспособност да произвеждат тестостерон. Това може да се дължи на:

 • Генетични състояния (синдром на Klinefelter)
 • Крипторхизъм (неспуснати тестиси)
 • Тумори на тестисите
 • Инфекции (паротит)
 • Лечебни процедури вкл. хирургия, лъчелечение или химиотерапия

Тестисите са част от ендокринна ос, наречена хипоталамо-хипофизарно-гонадна ос (HPG axis). Ето защо хипофизната жлеза регулира нормалното производство на тестостерон от тестисите.

Вторичният хипогонадизъм възниква, когато функцията на тестисите е запазена, но хипофизната жлеза вече не ги стимулира да произвеждат тестостерон.

В крайна сметка липсата на стимулация води до атрофия на тестисите (и комбинация с първичен хипогонадизъм). Причините за вторичен хипогонадизъм включват:

 • Тумори на хипофизата
 • Генетични състояния (синдром на Калман)
 • Мозъчна травма или инфекция
 • Апоплексия на хипофизата (инфаркт или кръвоизлив)
 • Анорексия
 • Дългосрочна терапия с глюкокортикоиди или опиати
 • Лечение вкл операция или лъчелечение
 • Злоупотреба с анаболни стероиди

Според проучвания, дългосрочната противовъзпалителна терапия с глюкокортикоиди потиска множество регулаторни хормони, произвеждани от хипоталамуса, което потиска всички хормони продуцирани в хипоталамо-хипофизарно-гонадната ос и води до нисък T [21].

Продължителната опиоидна терапия, например за облекчаване на хронична болка, може да потисне цялата ос и също води до хипогонадизъм.

Освен това, възрастните мъже могат да развият късен хипогонадизъм (андропауза), който е свързан с намаляващата функция както на тестисите, така и на хипофизната жлеза. Състоянието е изключително рядко, и често пъти е обект на свръхдиагностициране.

Лечение на състояния свързани с нисък тестостерон

тестостерон цена тестостерон пропионат тестостерон енантат
Единствения начин да получите правилна диагноза и да облекчите симптомите си възможно най -бързо е да се консултирате с лекар, като за предпочитене е това да е специалист – ендокринолог.
 
Вашият лекар ще започне със задълбочен медицински преглед и ще Ви назначи кръвни изследвания. Нивата Ви на тестостерон трябва да бъдат измерени сутрин и за предпочитане на гладно, когато производството на тестостерон е най -високо.

Според официалните медицински препоръки, ако нивата Ви на тестостерон са под 300 ng/dl и резултатите се потвърдят при втори тест за тестостерон (в друг ден), това говори че имате нисък T [22].

След това, лекарят може да Ви назначи допълнителни изследвания, за да определи дали имате първичен или вторичен хипогонадизъм.

Ако сте диагностициран с хипогонадизъм, то една от най-удачните и ефективни леченяи е именно ТЗТ. Терапията доставя екзогенен (външен) тестостерон в тялото ви, като целта е серумната концентрация на хормона да се повиши до нормални нива.

Екзогенния тестостерон е синтезиран изкуствено, но след инжектиране се превръща в биоидентичен на продуцирания от тестисите при здрави мъже.

Повишаването на нивата на тестостерон над нормалните граници чрез ТЗТ обикновено не се препоръчва, тъй като тестостеронът може да предизвика и странични ефекти.

Използвайте TЗT само под наблюдението на лекар. Самолечението или следването на онлайн съвети увеличава риска от нежелани реакции и може да доведе до повече здравословни проблеми отколкото ползи.

Консултацията ще гарантира безопасността и ефективността на Вашата терапия. Освен това ще Ви помогне да облекчите симптомите на нисък тестостерон и да подобрите качеството Ви на живот възможно най-скоро!

Източници:

 1. Pelusi, C., & Pasquali, R. (2012). The significance of low testosterone levels in obese men. Current Obesity Reports, 1(4), 181-190.
 2. Ali O. (2013). Genetics of type 2 diabetes. World journal of diabetes, 4(4), 114–123. https://doi.org/10.4239/wjd.v4.i4.114
 3. Araujo, A. B., Esche, G. R., Kupelian, V., O’Donnell, A. B., Travison, T. G., Williams, R. E., Clark, R. V., & McKinlay, J. B. (2007). Prevalence of symptomatic androgen deficiency in men. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 92(11), 4241–4247. https://doi.org/10.1210/jc.2007-1245
 4. Vignozzi, L., Corona, G., Petrone, L., Filippi, S., Morelli, A. M., Forti, G., & Maggi, M. (2005). Testosterone and sexual activity. Journal of endocrinological investigation, 28(3 Suppl), 39–44.
 5. Mulhall J. P. (2004). Treatment of erectile dysfunction in a hypogonadal male. Reviews in urology, 6 Suppl 6(Suppl 6), S38–S40.
 6. Liu, C. C., Huang, S. P., Wu, W. J., Lee, Y. C., & Wang, C. J. (2010). Management of erectile dysfunction with hypogonadism. Urological Science, 21(3), 113-117.
 7. Spetz, A. C., Zetterlund, E. L., Varenhorst, E., & Hammar, M. (2003). Incidence and management of hot flashes in prostate cancer. The journal of supportive oncology, 1(4), 263–272.
 8. Makhlouf, A. A., Mohamed, M. A., Seftel, A. D., & Neiderberger, C. (2008). Hypogonadism is associated with overt depression symptoms in men with erectile dysfunction. International journal of impotence research, 20(2), 157-161.
 9. Khera M. (2013). Patients with testosterone deficit syndrome and depression. Archivos espanoles de urologia, 66(7), 729–736.
 10. Hsu, B., Cumming, R. G., Waite, L. M., Blyth, F. M., Naganathan, V., Le Couteur, D. G., Seibel, M. J., & Handelsman, D. J. (2015). Longitudinal Relationships between Reproductive Hormones and Cognitive Decline in Older Men: The Concord Health and Ageing in Men Project. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 100(6), 2223–2230. https://doi.org/10.1210/jc.2015-1016
 11. Lv, W., Du, N., Liu, Y., Fan, X., Wang, Y., Jia, X., Hou, X., & Wang, B. (2016). Low Testosterone Level and Risk of Alzheimer’s Disease in the Elderly Men: a Systematic Review and Meta-Analysis. Molecular neurobiology, 53(4), 2679–2684. https://doi.org/10.1007/s12035-015-9315-y
 12. Wu, C. Y., Yu, T. J., & Chen, M. J. (2000). Age-related testosterone level changes and male andropause syndrome. Chang Gung medical journal, 23(6), 348–353.
 13. Shigehara, K., Konaka, H., Sugimoto, K., Nohara, T., Izumi, K., Kadono, Y., Namiki, M., & Mizokami, A. (2018). Sleep disturbance as a clinical sign for severe hypogonadism: efficacy of testosterone replacement therapy on sleep disturbance among hypogonadal men without obstructive sleep apnea. The aging male : the official journal of the International Society for the Study of the Aging Male, 21(2), 99–105. https://doi.org/10.1080/13685538.2017.1378320
 14. Wittert G. (2014). The relationship between sleep disorders and testosterone in men. Asian journal of andrology, 16(2), 262–265. https://doi.org/10.4103/1008-682X.122586
 15. Kim, S. D., & Cho, K. S. (2019). Obstructive Sleep Apnea and Testosterone Deficiency. The world journal of men’s health, 37(1), 12–18. https://doi.org/10.5534/wjmh.180017
 16. Finkelstein, J. S., Lee, H., Burnett-Bowie, S. A., Pallais, J. C., Yu, E. W., Borges, L. F., Jones, B. F., Barry, C. V., Wulczyn, K. E., Thomas, B. J., & Leder, B. Z. (2013). Gonadal steroids and body composition, strength, and sexual function in men. The New England journal of medicine, 369(11), 1011–1022. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1206168
 17. Yassin, A., & Doros, G. (2013). Testosterone therapy in hypogonadal men results in sustained and clinically meaningful weight loss. Clinical obesity, 3(3-4), 73–83. https://doi.org/10.1111/cob.12022
 18. Celbek, G., Turan, H., Aydın, Y., & Ermiş, F. (2013). A case of hypogonadism presented with alopecia universalis. Balkan medical journal, 30(3), 345–346. https://doi.org/10.5152/balkanmedj.2013.8216
 19. Trabado, S., Maione, L., Salenave, S., Baron, S., Galland, F., Bry-Gauillard, H., Guiochon-Mantel, A., Chanson, P., Pitteloud, N., Sinisi, A. A., Brailly-Tabard, S., & Young, J. (2011). Estradiol levels in men with congenital hypogonadotropic hypogonadism and the effects of different modalities of hormonal treatment. Fertility and sterility, 95(7), 2324–2329.e23293. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2011.03.091
 20. Amin, S., Zhang, Y., Sawin, C. T., Evans, S. R., Hannan, M. T., Kiel, D. P., Wilson, P. W., & Felson, D. T. (2000). Association of hypogonadism and estradiol levels with bone mineral density in elderly men from the Framingham study. Annals of internal medicine, 133(12), 951–963. https://doi.org/10.7326/0003-4819-133-12-200012190-00010
 21. Mohammed, A. G., Mansour, A. A., & Ahmed, J. H. (2020). Effect of exogenous glucocorticoids on male hypogonadism. Biomedical reports, 13(3), 12. https://doi.org/10.3892/br.2020.1319
 22. American Urological Association. (2018). Evaluation and Management of Testosterone Deficiency (2018). 

One thought on “Кои са симптомите на нисък тестостерон и кога да се изследваме?”
Leave a Comment

en_US