оземпик цена

Ozempic for weight loss - effectiveness, side effects, costs

Прескочи до:

Оземпик (Ozempic) е лекарство за диабетици, имитиращо функцията на хормона глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който се среща естествено в човешкото тяло и играе роля в регулирането на апетита и кръвната захар.

По конкретно, Оземпик е един от медикаментите съдържащи пептида семаглутид, който е аналог на GLP-1 и има мощно въздействие за:

 • Отслабване при хора с наднормено тегло и затлъстяване
 • Контрол над кръвната захар при тип 2 диабет (Т2Д)
 • Намаляване на сърдечносъдовия риск при Т2Д

Оземпик влияе положително на всички тези проблеми като регулира производството на различни хормони включително и на няколко ключови хормона на “ситостта”.

Поради това Оземпик може да доведе до значително сваляне на килограми и негов вариант наречен Вегови е одобрен от Европейската Асоциация по Лекарствата (ЕМА) като терапия за отслабване при деца над 12г и възрастни.

Ако смятате че се нуждаете от този медикамент, то задължително първо се посъветвайте с квалифициран лекар с опит в областта преди започване на терапията.

В тази статия ще откриете най-актуалната информация за ефикасността, безопасността, дозировката и начина на употреба на Оземпик.

Какво представлява Оземпик?

Оземпик, както и Рибелсус и Вегови, са търговски марки на Датската фармацевтична компания Ново Нордиск (Novo Nordisk).

Всички те са лекарства отпускани само по лекарско предписание и съдържат пептида семаглутид, който е разработен от Ново Нордиск през 2012-та година

Семаглутид е синтетичен пептид, което ще рече че е молекула произведена в лаборатория и съставена от няколко аминокиселини. По-конктретно, симаглутид (и съответно оземпик) е аналог на GLP-1.

GLP-1 е естествен хормон, класифициран като инкретинов т.к. стимулира отделянето на инсулин, но само когато кръвната захар е висока.

По-конкретно, GLP-1 се отделя след хранене от специални клетки в червата и предизвиква освобождаването на панкреатични хормони, най-вече инсулин, подпомагайки регулирането на нивата на кръвната захар след хранене [1].

Активната съставка в Оземпик – семаглутид има 94% идентична структура с тази на естествения GLP-1, по-конкретно активната му форма която се нарича GLP-1(7-37). Това му позволява да се свързва и активира рецепторите за GLP-1 из цялото тяло [2].

Също като GLP-1(7-37), Оземпик е изграден от 31 амино киселини, но три от тях са модифицирани, което увеличава стабилността и полуживота на Оземпик в тялото [3].

Модификациите включват заместване на аланин с аминоизомаслена киселина нв позиция 8, заместване на аргинин на позиция 34 и добавяне на мастна киселина (C-18 октадеканова диацидна част) към лизина на позиция 26 [4].

Резултата е полуживот достигащ една седмица (около 7 дни) след подкожно инжектиране на Оземпик.

За какво e одобрен Оземпик?

Оземпик (Ozempic) е първата форма на семаглутид, одобрена за клинична употреба, като това става в Щатите през 2017.

Администрацията по храните и лекарствата („FDA“) на САЩ одобряват Оземпик в доза до 1 мг. седмично като терапия за лечение на тип 2 диабет (Т2Д). През 2020 е одобрен и за намаляване риска от сърдечносъдови инциденти при хора с Т2Д, а през 2022, е одобрен и в доза до 2 мг. седмично [5], [6].

Оземпик е одобрен и от Европейската Асоциация по Лекарствата (ЕМА) за употреба в Европа със следната хронологичност:

 • През 2018 за лечение и контрол на кръвната захар при хора с Т2Д с дози до 1 мг на седмица.
 • През 2021 за  намаляване риска от сърдечносъдови инциденти при хора с Т2Д.
 • През 2023 за лечение на диабет с дози до 2 мг. седмично.

как се спира оземпик

За какво са одобрени алтернавните форми на Оземпик – таблетки и по-високи дози?

Освен като Оземпик, семаглутид е достъпен и като Рибелсус и Вегови.

Вегови (Wegovy) отново е инжекционен медикамент, който през 2021 бе одобрен от FDA за лечение на затлъстяване при възрастни с дози до 2.4 мг седмично, а през 2023 – и на затлъстели деца над 12г. 

Медикамента е предназначен за не-диабетици, и е препоръчан да се използва заедно с нискокалорична диета и спорт [5], [7].

Вегови е одобрен от ЕМА за употреба при деца (над 12 г.) и възрастни със затлъстяване едва през средата на 2023 г. По конкретно, този вид семаглутид е одобрен за:

 • Отслабване и контрол над теглото при възрастни с ИТМ от 30 кг/м² или повече (затлъстяване) или ИТМ от поне 27 кг/м², но по-малко от 30 кг/м² (наднормено тегло), които имат здравословни проблеми, свързани с теглото.
 • Юноши на възраст 12-17 години, чийто ИТМ е равен или по-висок от 95-ия персентил за тяхната възраст и пол (затлъстяване) и които тежат повече от 60 кг.

Семаглутид е първият и единствен медикамент от групата на GLP-1 рецепторни агонисти който е одобрен и в таблетна форма. Това е така нареченият Рибелсус (Rybelsus), който е одобрен от FDA през 2019, а от ЕМА през 2020 за лечение на Т2Д [8].

За да бъде таблетната форма надеждна и добре абсорбирана, Рибелсус съдържа семаглутид свърза с т.нар. молекула SNAC, което означава sodium N-(8-[2-hydroxylbenzoyl] amino) caprylate.

Тази молекула значително подобрява бионаличността. Рибелсус се приема като таблетки веднъж дневно, а приема трябва да става сутрин на гладно за да се абсорбира пептида максимално добре.

Към момента, Оземпик и Рибелсус (а скоро и Вегови) са достъпни в България само по лекарско предписание.

Как работи Оземпик?

Оземпик действа чрез активиране на GLP-1 рецепторите в целия организъм, което води до различни терапевтични ефекти.

Един от най-забележителните ефекти на пептида е свалянето на кръвната захар (КЗ) и подобрения гликемичен контрол.

Оземпик постига това чрез взаимодействие с GLP-1 рецепторите в панкреаса, което стимулира производството на инсулин потиска производството на глюкагон [3].

Повишения инсулин стимулира клетките в тялото да абсорбират глюкозата от кръвта, като по този начин кръвната захар се нормализира по-бързо след нахранване. Този ефект е глюкозо-зависим, и инсулин не се отделя ако няма висока КЗ. По този начин риска за хипогликемия не се повишава значително.

Подтискайки производството на глюкагон, това намалява синтеза на глюкоза в организма (чрез глюконеогенеза и гликогенолиза), и води до подобрени нива на КЗ на гладно при Т2Д.

Оземпик забавя и перисталтиката на стомаха в първите часове след хранене с до 38%. Това допълнително намалява скока в КЗ след храна и подобрява ситостта [9].

Как Оземпик подтиска апетита?

Проучванията показват, че активирането на GLP-1 рецепторите в централната нервна система, особено в области които контролират глада, като хипоталамуса, е основният механизъм, чрез който GLP-1 рецепторните агонисти (вкл. Оземпик, Рибелсус и Вегови) модулират апетита [10].

По-конкретно учените предполагат, че GLP-1 рецепторните агонисти взаимодействат с невроните в аркуатното ядро (Nucleus arcuatus hypothalami) в хипоталамуса, което регулира апетита и глада [11].

Невроните там експресират т.нар. проопиомеланокортинов и кокаин- и амфетамин-регулиран транскрипт (POMC/CART).

Семаглутид директно активира POMC/CART невроните, за които е известно, че предизвикват чувство на ситост и индиректно потискат освобождаването на няколко пептида, стимулиращи глада, наречени невропептид Y (NPY) и пептид, свързан с агути (AgRP) [11].

Проучванията също така показват, че GLP-1 рецепторните агонисти, като Оземпик, Рибелсус и Вегови, могат да помогнат за минимизиране на спада на лептинa при отслабване [11].

Лептина е хормона на ситостта и нивата му спадат при отслабване и загуба на мазнини, т.к. той се произвежда именно в мастната тъкан. Активирайки рецепторите в бялата мастна тъкан, Оземпик може би стимулира отделянето на повече лептин.

Освен това GLP-1 рецепторните агонисти стимулират и отделянето на по-високи нива на Пептид YY (PYY3-36). Това е друг хормон на ситостта който може да помогне и устойчива загуба на тегло в дългосрочен план [11].

В резултат на тези взаимодействия проучванията съобщават, че 2,4 мг семаглутид (Вегови) на седмица, за 20 седмици, може да доведе до 35% по нисък калориен прием с храната при хранене без наложени ограничения (ad libitum) [12].

По време на свободно хранене тип Шведска маса групата на семаглутид са приели средно 415 ккал, докато тези на плацебо са имали доста повече апетит и са консумирали около 650 ккал.

Участниците в това проучване, които са приемали семаглутид, също така са загубили 9,9% от телесното си тегло, в сравнение с 0,4% при тези, получавали плацебо [12].

Оземпик за втори тип диабет (тип 2 диабет)

Оземпик е одобрен както от FDA така и ЕМА като медикамент за контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2 на базата на резултатите от програмата за клинични изпитвания SUSTAIN (Semaglutide Unabated Sustainability in Treatment of Type 2 Diabetes).

По-конкретно, SUSTAIN е поредица от изпитвания, инициирани от Novo Nordisk и проведени с цел оценка на безопасността и ефективността на пептида при пациенти с Т2Д. Програмата се състои от няколко изпитвания във фаза 3, последното от които (SUSTAIN-11) е публикувано през 2022 г. [13].

Проучванията сравняват Оземпик с плацебо и различни лекарства за Т2Д – Инвокана, Янувия, инжекционен инсулин и други GLP-1 рецепторни агонисти като лираглутид (познат като Саксенда и Виктоза) [14], [15], [16], [17], [18], [19].

Резултатите от всички изследвания в програмата демонстрират превъзходството на Оземпик по отношение понижаване на гликирания хемоглобин (HbA1c) и КЗ на гладно спрямо останалите медикаменти. 

Пациентите с Т2Д приемащи 1 мг Оземпик седмично постигат понижаване на HbA1c с поне -1.5%, когато гликирания им хемоглобин е бил над 7% преди терапията [14], [15], [16], [17], [18], [19].

оземпик за инсулинова резистентност

Семаглутид (Озепик) за отслабване, сваляне на мазнини и контрол над теглото

Оземпик в дози до 1 мг седмично може да доведе до значителна загуба на килограми и най-вече мазнини. Това го потвърждават множество проучвания съобщаващи за значително подобряване в телесната композиция след продължителна терапия с пептида.

Едно от проучванията, които изследват ефектите на семаглутид върху загубата на мазнини и телесния състав, е подпроучване на SUSTAIN-8, което сравнява приема на 1 мг Оземпик седмично и 300 мг Инеокана (канаглифлозин) дневно при пациенти с Т2Д в продължение на 52 седмици.

В края на проучването, авторите подлагат група от 178 участници на двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA) на цялото тяло.

Авторите съобщават че количеството на мазнините при пациентите приемащи Оземпик намалява средно с -3,4 кг за 52 седмици. Теглото пък общо намалява с -5.7 кг, но процентно делът на чистата телесна маса (без мазнини) се увеличва с 1.2% [20].

В друго 40-седмично проучване включващо 2 мг Оземпик седмично, участниците с Т2Д губят средно по почти 7 кг при осреднено базово тегло около 100кг [21].

Има ли по-високи дози за отслабване, сваляне на мазнини и контрол над теглото?

Какво споменахме, семаглутид е одобрен и в дози до 2.4 мг седмично под търговското име Вегови като терапия за отслабване. Това става благодарение на резултатите от друга клинична програма наречена STEP (Semaglutide Treatment Effect in People with Obesity).

Програмата се състои от над 10 проучвания, ао-високите дози използвани в тях съответно водят и до още по-значима загуба на тегло. Повечето от проучванията разкриват загуба на тегло около -15% спрямо началното, а STEP-4 съобщава за цели -17.4% спрямо базовото за 68 седмици прием на семаглутид заедно с диета [5], [22].

Интересни са и наблюденията в контролната група на STEP-4, където участниците приемат семаглутид през първите 20 седмици и губят около 10.6% от теглото си. Предвид че началното тегло е било около 107кг, това са почти 11 кг.

След това контролната група преминават на плацебо и си възвръщат около +6 кг за 48 седмици, докато участниците продължаващи да приемат семаглутид губят средно още -7 кг, или общо около -18 кг за 68 седмици [5], [22].

Към момента няколко фаза 3б проучвания от програмата са все още активни, включително и две проучвания които изследват ефекта от използването на още по висока доза семаглутид – 7.2 мг седмично, заедно с нискокалорична диета [23], [24].

Какви са страничните ефекти на Оземпик?

Всички достъпни клинични проучвания, включително тези от SUSTAIN програмата показват че Оземпик се толерира изключително добре от пациентите. Въпреки това, странични ефекти са възможни, като те са типични за GLP-1 рецепторните агонисти и обикновено засягат храносмилателния тракт [25].

Така например проучването за ефектите на 2 мг Оземпик спрямо 1 мг Оземпик седмично разкрива следната честота на оплаквания [21]:

При групата на 1 мг/седмично (480 пациента с Т2Д):

 • Гадене – при 70 пациента (15%)
 • Диария – 42 (9%)
 • Повръщане – 32 (7%)
 • Лошо храносмилане (тежест, подуване, оригване и др) – 25 (5%)

При групата на 2 мг/седмично (479 пациента с Т2Д):

 • Гадене – 69 (14%)
 • Диария – 45 (9%)
 • Повръщане – 37 (8%)
 • Лошо храносмилане – 16 (3%)

Хипогликемии са възникнали при около 12-15% от участниците с Т2Д, но само при 3-ма те са били сериозни [21].

Проучването не съобщава за сериозни странични ефекти. Въпреки това, GLP-1 агонистите като Оземпик рядко причиняват леки до умерено-тежки възпаления на панкреаса и жлъчката.

Смята се че тези възпаления възникват поради ефекта на GLP-1 върху продукцията на холецистокинини и забавянето на мотилитета в жлъчния мехур. Резултата е повишен риск от стаза на жлъчката и жлъчни камъни [22].

Остри панкреатити, жлъчно-каменна болест и жлъчни кризи обикновено засягат под 3% от приемащите Оземпик [23].

Оземпик може да доведе и до леко учестяване на пулса, което е неприятен но безобиден страничен ефект от терапията с пептида. Както вече споменахме, той дори има кардиопротективно действие при Т2Д [6], [24].

Безопасен ли е Оземпик?

Както беше споменато, Оземпик е одобрен както от FDA на САЩ, така и от Европейската агенция по лекарствата за различни показания, въз основа на многобройни клинични проучвания.

Въпреки това, има няколко противопоказания срещу прилагането на Оземпик [25]:

 • При хора с доказана свръхчувствителност/алергия към съставките на Оземпик, включително неактивните съставки (динатриев фосфат дихидрат, пропиленгликол и фенол)
 • При бременност, тъй като проучвания с бременни мишки показват възможен риск от увреждане на плода
 • При кърмещи жени, тъй като безопасността при тези популации не е изследвана.
 • При пациенти с анамнеза за рак на щитовидната жлеза или синдром на множествена ендокринна неоплазия тип 2 (MEN 2), тъй като изследвания върху мишки показват, че семаглутид може да увеличи риска от С-клетъчен карцином на щитовидната жлеза. Към момента, клиничните проучвания не потвърждават този риск.

Оземпик – Инструкции за Инжектиране и Съхранение

Оземпик е достъпен само по лекарско предписание в аптечната мрежа под формата на инжекционен разтвор за подкожни инжекции в предварително напълнена писалка. Тази писалка съдържа семаглутид, който е разтворен във стерилна вода за инжекции [26].

Към нея са добавени и динатриев фосфат дихидрат, пропиленгликол и фенол, като неактивни съставки които са в изключително ниски концентрации и не представляват риск за здравето. Ролята на тези съставки е да предотврати развитието на микроорганизми, така че медикамента, който съдържа четири седмични дози, да е използваем за повече от четири седмици след отваряне.

Преди отварянето, медикамента трябва да се съхранява в хладилник (вкл. и в аптеката от която го закупувате) при температури от 2°С – 8°С. В това състояние той може да се съхранява до изтичане срока му на годност [26].

След отваряне, медикамента може да се съхранява отново в хладилник или в стайна температура под 30°С до 56 дни (8 седмици), според производителя [26].

В никакъв случай Оземпик не трябва да се замразява, тръска, излага на директна слънчева светлина или нагрява, т.к. това разрушава пептидната структура на семаглутид и го прави неактивен. Затова не дръжте Оземпик твърде близо до охладителя на хладилника, и винаги му поставяйте защитната капачка за да го защитите от светлина.

Как се поставя Оземпик?

Оземпик е достъпен в четири различни дози (към 2023-та са още само три на българския пазар) които са 0.25 мг/седмично, 0.5 мг/седмично, 1 мг/седмично и 2 мг/седмично [26].

Писалката с 0.25 мг и 0.5 мг на доза съдържа общо 2 мг семаглутид разтворени в 3 мл (0.68мг/мл). Тази доставяща 1 мг на доза съдържа 4 мг семаглутид в 3 мл разтвор (1.34 мг/мл), а най-голямата която очакваме на българския пазар до края на 2023-та доставя 2 мг на доза и съдържа общо 8мг в 3 мл (2.68 мг/мл).

Има налични различни дозировки, тъй като всяка терапия с Оземпик трябва да започне с възможно най-ниската доза за да намали риска от странични ефекти свързани с стомашно чревния тракт.

оземпик отслабване

Как трябва да се дозира Оземпик?

Семаглутид трябва да се дозира по следната схема [26]:

 • Започваме с 0.25 мг/седмично през първите четири седмици (една писалка)
 • Увеличение до 0.5 мг/седмично от пета до осма седмица (втора писалка)
 • Увеличение до 1 мг/седмично след девета седмица (по една писалка от 1 мг/доза на всеки четири седмици)
 • При незадоволителен ефект след поне четири седмици на 1 мг/седмично, дозата може да се увеличи до 2 мг/седмично Оземпик

Oземпик трябва да се прилага подкожно веднъж на седмица, в един и същи ден от седмицата [5].

Ако сте пропуснали дозата, трябва да си я поставите до 5 дни и след това да се върнете към редовния прием. Ако пропуснатата доза не е поставена до 5 дни, то най-добре я пропуснете и се върнете към редовния прием.

Колко клика трябва да отброя за да измеря определена доза от Оземпик писалка

 • Оземпик писалка от 0.25 мг позволява до 18 клика = 0.25 мг доза
 • Оземпик писалка от 0.5 мг позволява до 36 клика (18 клика от тази писалка отново са 0.25 мг доза)
 • Оземпик писалка от 1 мг позволява до 72 клика (18 клика от тази писалка отново са 0.25 мг доза, а 36=0.5 мг)

Оземпик

Къде се слага Оземпик?

Оземпик може да се инжектира в областта на корема (около 5см от пъпа), горно-задната част на ръката (между рамото и лакътя) или от външната страна на бедрото [26].

Областта на корема е най-предпочитана от пациентите тъй като е свързана с най-малко болезненост. Оземпик не трябва да се поставя на точно едно и също място всеки път, т.к. това може да увреди подкожната мастна тъкан и да доведе до естетически проблеми.

Затова пациентите обикновено инжектират Оземпик на различни места около пъпа си (на около 5 см от пъпа). 

Оземпик не трябва да се поставя на местата където кожата е раздразнена, епилирана, зачервена, разранена, стриирана или увредена по какъвто и да е друг начин. Това ще повиши риска от локални реакции и инфекции [26].

как се поставя оземпик

Как се бие Оземпик?

Преди да стигнете до това как се поставя Оземпик, трябва да се уверите че имате всичко необходимо за инжекцията. За да поставите Оземпик успешно, ще трябва да си набавите няколко допълнителни материали, които включват [26]:

 • Памук или тампони
 • Етилов спирт, задължително 70%
 • Кошче за остри отпадъци

Ето и как се бие Оземпик в детайли [26]:

 • Отворете кутията на медикамента и извадете писалката, както и една от 4-те налични игли за еднократна употреба
 • Махнете капачката на писалката и я запазете за после
 • Огледайте разтвора в писалката. Той трябва да е бистър и прозрачен, може да е леко белезникав. Наличието на мехурче не е проблем. Ако е мътен, има частици в него или има някакъв цвят, това значи че медикамента е негоден.
 • Махнете предпазното фолио от иглата и я навиите на писалката. След това махнете голямата и малката капачка на иглата. Запазете голямата капачка
 • Възможно е на върхът на иглата да има капка. Това е нормално. Въпреки това всяка нова писалка трябва да бъде проверена дали работи преди първото ползване.
 • Само ако ползвате писалката за първи път, проверете дали работи като завъртите леко противоположния й край където е бутона, така че да изписва символ от две точки и черта, вместо нула. Натиснете бутона и малко количество (капка) от течността ще излезе, а броячът ще се върне на нулата. Ако това не стане, пробвайте до 6 пъти. Липсата на успех значи че писалката не работи.
 • Ако писалката е изправна (проверява се само при първата от 4-те дози) изберете мястото за инжекцията и използвайте памук или тампон напоени със 70% етанол за да го дезинфекцирате.
 • След това изберете максималната доза която писалката позволява, завъртайки горната част докато броячът изпише желаното количество
 • Забийте иглата на писалката в кожата под прав ъгъл. Иглата е изключително тънка и е дълга по-малко от сантиметър, така че е нормално да не усетите нищо освен лек натиск. Цялата игла трябва да влезе в кожата.
 • След това натиснете бутона на писалката и го задръжте поне 6 секунди (след като течността се инжектира и писалката изщрака) без да вадите иглата
 • Извадете иглата и притиснете леко мястото с памук/тампон напоен с 70% етанол. Не масажирайте.
 • Поставете обратно голямата капачка на иглата, развийте я и изхвърлете капачката в контейнера за остри отпадъци.
 • Поставете обратно непрозрачната капачка на писалката и съхранявайте устройството според горепосочените препоръки

Също така са възможни локални кожни реакции след инжектирането. Те обикновено отминават бързо и включват оплаквания като подуване, зачервяване, кървене или болка. 

Ако веднага след инжекцията се образува изпъкнатина с формата на малко топче, то е възможно да не сте натиснали достатъчно с писалката и да сте инжектирали пептиде вътрекожно сместо подкожно. Това не е проблем и топчето ще се разнесе за 24ч.

как се поставя оземпик

Колко дълго може да се приема Оземпик?

Според научните изследвания по темата, Оземпик и Вегови (2.4 мг/седмично семаглутид) са тествани до 104 седмици (24 месеца). Според тези проучвания, приемът на Оземпик за период от 2 години е напълно безопасен [27], [28].

Проучванията съобщават че обикновено максималния ефект по отношение на отслабване се достига около 60-тата седмица [27], [28].

Мнения за Оземпик – До колко е безопасен според лекарите:

„Когато е използван по лекарско предписание и под надзора на специалист, Оземпик е ефективно средство за подтискане на апетита и подобряване контрола над кръвната захар.

Страничните му ефекти могат да бъдат контролирани чрез правилно дозиране, като Оземпик най-често води до стомашно чревни проблеми и най-вече гадене, но те са най-сериозни в началото на терапията и обикновено отминават до някоко месеца.

Хора предразположени към панкреатити и жлъчно каменна болест са в рискова група за по-сериозни усложнения, което изисква редовен мониторинг на определени показатели от специалист.

При диабетици е възможно да има и замъглено зрение, поради подобрения контрол на кръвната захар – спада на кръвната захар (макар и нещо желано) повлиява временно способността на окото да фокусира.

Замъгленото зрение е временно и отминава след няколко месеца. Има лабораторни, но няма клинични доказателства, че Оземпик може да причини рак или бъбречно увреждане. Подобни явления възникват с еднаква честота както при Оземпик, така и при прием на плацебо.“

– д-р Димитър Маринов

Ако Ви е харесала статията, моля последвайте ме и в социалните мрежи:

Източници:

 1. Rehfeld, Jens F. “The Origin and Understanding of the Incretin Concept.” Frontiers in endocrinology vol. 9 387. 16 Jul. 2018, doi:10.3389/fendo.2018.00387
 2. Kalra, Sanjay, and Rakesh Sahay. “A Review on Semaglutide: An Oral Glucagon-Like Peptide 1 Receptor Agonist in Management of Type 2 Diabetes Mellitus.” Diabetes therapy : research, treatment and education of diabetes and related disorders vol. 11,9 (2020): 1965-1982. doi:10.1007/s13300-020-00894-y
 3. Mahapatra, Manoj Kumar et al. “Semaglutide, a glucagon like peptide-1 receptor agonist with cardiovascular benefits for management of type 2 diabetes.” Reviews in endocrine & metabolic disorders vol. 23,3 (2022): 521-539. doi:10.1007/s11154-021-09699-1
 4. Al Musaimi, Othman et al. “2017 FDA Peptide Harvest.” Pharmaceuticals (Basel, Switzerland) vol. 11,2 42. 7 May. 2018, doi:10.3390/ph11020042
 5. Chao, Ariana M et al. “Clinical Insight on Semaglutide for Chronic Weight Management in Adults: Patient Selection and Special Considerations.” Drug design, development and therapy vol. 16 4449-4461. 29 Dec. 2022, doi:10.2147/DDDT.S365416
 6. Aroda, Vanita R et al. “A new era for oral peptides: SNAC and the development of oral semaglutide for the treatment of type 2 diabetes.” Reviews in endocrine & metabolic disorders vol. 23,5 (2022): 979-994. doi:10.1007/s11154-022-09735-8
 7. Berman, Casey et al. “Glucagon-like Peptide-1 Receptor Agonists for the Treatment of Type 2 Diabetes in Youth.” TouchREVIEWS in endocrinology vol. 19,1 (2023): 38-45. doi:10.17925/EE.2023.19.1.38
 8. Hughes, Sally, and Joshua J Neumiller. “Oral Semaglutide.” Clinical diabetes : a publication of the American Diabetes Association vol. 38,1 (2020): 109-111. doi:10.2337/cd19-0079
 9. Jensterle, Mojca et al. “Semaglutide delays 4-hour gastric emptying in women with polycystic ovary syndrome and obesity.” Diabetes, obesity & metabolism vol. 25,4 (2023): 975-984. doi:10.1111/dom.14944
 10. van Bloemendaal, Liselotte et al. “GLP-1 receptor activation modulates appetite- and reward-related brain areas in humans.” Diabetes vol. 63,12 (2014): 4186-96. doi:10.2337/db14-0849
 11. Ard, Jamy et al. “Weight Loss and Maintenance Related to the Mechanism of Action of Glucagon-Like Peptide 1 Receptor Agonists.” Advances in therapy vol. 38,6 (2021): 2821-2839. doi:10.1007/s12325-021-01710-0
 12. Friedrichsen, Martin et al. “The effect of semaglutide 2.4 mg once weekly on energy intake, appetite, control of eating, and gastric emptying in adults with obesity.” Diabetes, obesity & metabolism vol. 23,3 (2021): 754-762. doi:10.1111/dom.14280
 13. Kellerer, Monika et al. “Effect of once-weekly semaglutide versus thrice-daily insulin aspart, both as add-on to metformin and optimized insulin glargine treatment in participants with type 2 diabetes (SUSTAIN 11): A randomized, open-label, multinational, phase 3b trial.” Diabetes, obesity & metabolism vol. 24,9 (2022): 1788-1799. doi:10.1111/dom.14765
 14. Aroda, Vanita R et al. “Efficacy and safety of once-weekly semaglutide versus once-daily insulin glargine as add-on to metformin (with or without sulfonylureas) in insulin-naive patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 4): a randomised, open-label, parallel-group, multicentre, multinational, phase 3a trial.” The lancet. Diabetes & endocrinology vol. 5,5 (2017): 355-366. doi:10.1016/S2213-8587(17)30085-2
 15. Ahmann, Andrew J et al. “Efficacy and Safety of Once-Weekly Semaglutide Versus Exenatide ER in Subjects With Type 2 Diabetes (SUSTAIN 3): A 56-Week, Open-Label, Randomized Clinical Trial.” Diabetes care vol. 41,2 (2018): 258-266. doi:10.2337/dc17-0417
 16. Ahrén, Bo et al. “Efficacy and safety of once-weekly semaglutide versus once-daily sitagliptin as an add-on to metformin, thiazolidinediones, or both, in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 2): a 56-week, double-blind, phase 3a, randomised trial.” The lancet. Diabetes & endocrinology vol. 5,5 (2017): 341-354. doi:10.1016/S2213-8587(17)30092-X
 17. Sorli, Christopher et al. “Efficacy and safety of once-weekly semaglutide monotherapy versus placebo in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 1): a double-blind, randomised, placebo-controlled, parallel-group, multinational, multicentre phase 3a trial.” The lancet. Diabetes & endocrinology vol. 5,4 (2017): 251-260. doi:10.1016/S2213-8587(17)30013-X
 18. Pratley, Richard E et al. “Semaglutide versus dulaglutide once weekly in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 7): a randomised, open-label, phase 3b trial.” The lancet. Diabetes & endocrinology vol. 6,4 (2018): 275-286. doi:10.1016/S2213-8587(18)30024-X
 19. Capehorn, M S et al. “Efficacy and safety of once-weekly semaglutide 1.0mg vs once-daily liraglutide 1.2mg as add-on to 1-3 oral antidiabetic drugs in subjects with type 2 diabetes (SUSTAIN 10).” Diabetes & metabolism vol. 46,2 (2020): 100-109. doi:10.1016/j.diabet.2019.101117
 20. McCrimmon, Rory J et al. “Effects of once-weekly semaglutide vs once-daily canagliflozin on body composition in type 2 diabetes: a substudy of the SUSTAIN 8 randomised controlled clinical trial.” Diabetologia vol. 63,3 (2020): 473-485. doi:10.1007/s00125-019-05065-8
 21. Frías, Juan P et al. “Efficacy and safety of once-weekly semaglutide 2·0 mg versus 1·0 mg in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN FORTE): a double-blind, randomised, phase 3B trial.” The lancet. Diabetes & endocrinology vol. 9,9 (2021): 563-574. doi:10.1016/S2213-8587(21)00174-1
 22. Alabduljabbar, Khaled et al. “The Impact Once-Weekly Semaglutide 2.4 mg Will Have on Clinical Practice: A Focus on the STEP Trials.” Nutrients vol. 14,11 2217. 26 May. 2022, doi:10.3390/nu14112217
 23. A Research Study to See How Semaglutide Helps People With Excess Weight, Lose Weight (STEP UP) (STEP UP); ClinicalTrials.gov ID:NCT05646706
 24. A Research Study to See How Semaglutide Helps People With Excess Weight and Type 2 Diabetes Lose Weight; ClinicalTrials.gov ID:NCT05649137
 25. Smits, Mark M, and Daniël H Van Raalte. “Safety of Semaglutide.” Frontiers in endocrinology vol. 12 645563. 7 Jul. 2021, doi:10.3389/fendo.2021.645563
 26. Ozempic Package Insert
 27. Garvey, W Timothy et al. “Two-year effects of semaglutide in adults with overweight or obesity: the STEP 5 trial.” Nature medicine vol. 28,10 (2022): 2083-2091. doi:10.1038/s41591-022-02026-4
 28. Tan HC, Dampil OA, Marquez MM. Efficacy and Safety of Semaglutide for Weight Loss in Obesity Without Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. J ASEAN Fed Endocr Soc. 2022;37(2):65-72. doi: 10.15605/jafes.037.02.14. Epub 2022 Aug 23. PMID: 36578889; PMCID: PMC9758543.
18 thoughts on “Отслабване с Оземпик – ефективност, странични ефекти, цена и мнения на специалисти”
 1. А Оземпик може ли да се изписва и на хора които искат да отслабнат но нямат инсулинова резистентност или диабет?

  1. За пациенти които нямат гореизброените, но имат друго заболяване в комбинация със затлъстяване, има друг медикамент – Вегови (Wegovy). Той съдържа абсолютно същото и вече го има в някои европейски страни, но в България се очаква след 2025-та.

 2. Здравейте, колко време трябва да се използва Оземпик?
  видях, че пише 1- 4 седмица ; 5- 8 седмица 8- 13 седмица
  да разбирам, че след това трябва да се спре ли ?
  Благодаря ви

  1. Здравейте, това е схемата по която се приема до достигане на максимална доза. След това дозата може да се поддържа в продължение на години за контрол на кръвната захар при диабетици например.

    1. Здравейте, спира се ако диабета (тип 2) влезе в ремисия. Но това става не само с лекарства, но и с диета + физически упражнения.

 3. Здравейте !
  При инсули със стойност 42 ,може ли да се озимпик ?

  1. Здравейте, това е показател за инсулинова резистентност но не и диабет. За Вас може би, е подходяща Саксенда към този момент.

 4. Здравейте
  за хора с наднормено тегло повече от 50кг директно ли се започва с 1мг или 0,25мг

 5. Здравейте!Аз съм с инсулинова резистентност ,използвам оземпик от месец януари повлиявам се добре с доза от от 0.05 мг.свалих от 83 кг .до 67 кг в момента .Резултатите са ми добри с изключение на ГГТ което държи високи стойности около 380 и не се повлиява от лекарства изписани от гастроентеролог.Лекарите не отричат ,че е възможно и озмпика да влияе за този показател. Не зная опасно ли е и до къде е опасно .Не ми е спрян от ендокринолога но не увеличавам и дозата.

  1. Здравейте, да, най-вероятно е от Оземпик. Това е забавеното отичане на жлъчката, породено от лекарството. Може да опитате с добавки със силимарин и трансметил, коуто действат добре на жлъчната стаза.

 6. Здравейте! Може ли да се използва Оземпик при затлъстяване с ИТМ 30, повишен лош холестирол, високо кръвно, без щитовидна жлеза и прием ня еутирокс 150мг ежедневно?

  1. Здравейте, да, семаглутид (съставката) е подходящ за това, но Оземпик специално се маркетира за тип 2 диабет. По тази причина в момента за това което описахте се предписва Саксенда (поне в България), за която може да прочетете тук: https://drmarinov.com/saxenda-otslabvane/

Leave a Comment